Lesům ČR zabere obnova po povodních nejméně dva roky

Zářijové povodně způsobily státnímu podniku Lesy ČR škody ve výši 3,2 miliardy korun. Záplavy v lesích poničily vodní toky, cesty a poškodily i lesní porosty. Největší škody přívaly vody napáchaly v lesích v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Obnova poničené infrastruktury zabere nejméně dva roky, Lesy ČR ji budou financovat z vlastních zdrojů. Ještě letos státní podnik do nejnutnějších oprav koryt vodních toků a lesních cest investuje sto třicet milionů korun. V Kunčicích na Šumpersku to v pondělí oznámil generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík.

„Celková výše škod ve finančním vyjádření dosahuje částky 3,2 miliardy korun. Největší poškození máme na vodních tocích ve správě Lesů ČR, tam je ta suma ve výši 2,9 miliardy korun,“ uvedl generální ředitel podniku Dalibor Šafařík. Nejvíce škod eviduje na svých vodních tocích v Povodí Odry, kde jejich hodnota činí 2,3 miliardy korun. Dalších pět set milionů korun připadá do Povodí Moravy. Menší škody podle Šafaříka hlásí také lesníci z Beskyd, jižních Čech a jižní Moravy.

Záplavy na severu Moravy v polovině září na řadě míst poničily i lesní cesty, jejich obnova si z pohledu Lesů ČR vyžádá 285 milionů korun. „Odhaduji, že do konce letošního roku v případě lesních cest investujeme zhruba padesát milionů korun do nejnutnějších zabezpečovacích prací. U vodních toků budeme muset vynaložit osmdesát milionů korun,“ podotkl Šafařík. Lesní cesty jsou podle něj v některých záplavami postižených oblastech zcela zničené a pracovníci se tam zatím nedostanou do lesů. Na dalších místech byly poškozené cesty alespoň provizorně opraveny.

Záplavy v lesích patřících státnímu podniku poškodily zhruba 400 tisíc metrů krychlových dřeva, suma ale podle Šafaříka nemusí být konečná. V jižních Čechách byly zaplaveny borovicové lesy, neblahý vliv povodní se tam projeví s odstupem času. „Je možné, že porosty uschnou. Budeme to příští rok na jaře sledovat,“ dodal Šafařík.

Většinu škod Lesy ČR zaplatí z vlastních zdrojů

Lesy ČR budou likvidaci většiny povodňových škod financovat z vlastních zdrojů, jen malou část pokryje pojistka. Mimořádné náklady na obnovu poničeného majetku sníží v příštích dvou letech zisk, hospodaření státního podniku by ale podle Šafaříka mělo zůstat v kladných číslech. „Opravy, které budeme realizovat, tak to jsou náklady běžného účetního období. Opravy tak vlastně budou snižovat zisk účetního období, jednoznačně,“ doplnil. Na obnovu infrastruktury podnik použije i část peněz z finanční rezervy na pěstební činnost.

Loni Lesům ČR klesl čistý zisk o dvacet čtyři procent na 3,84 miliardy z 5,03 miliardy korun v roce 2022. Hlavním důvodem bylo snížení těžby dřeva po odeznění kůrovcové kalamity. Za letošní první pololetí podnik snížil hrubý zisk meziročně o dvacet procent na 2,83 miliardy z 3,85 miliardy korun. Příčinou bylo nižší zpeněžení dřeva těženého v mladších porostech a také v polomech. Proti plánu je pololetní zisk více než dvojnásobný. Lesy ČR spravují téměř polovinu lesů v tuzemsku.