Mnoho nemocnic a dalších zdravotnických zařízení má ve stravování stále mezery. Nová vlna kontrol kvality jídla ukázala, že v některých zařízeních podávané porce neobsahují dostatek živin. Podle hlavního hygienika se přitom nutričně nesprávná strava promítá do zdraví pacientů. Ministerstvo zdravotnictví proto už nařídilo další inspekce.
Kontroly stále nacházejí nutriční chyby v nemocniční stravě
V jídelníčcích nemocnic a zařízení sociálních služeb podle hygieniků nejčastěji chybí ovoce, zelenina nebo bílkoviny. Jsou bohužel zařízení, kde jsme nacházeli nevyváženou stravu, nadměrný příjem soli, nízkou pestrost, dokonce v některých případech i nízkou energetickou úroveň,“ uvedl hlavní hygienik Vladimír Valenta.
Kontroly proto budou probíhat během celého listopadu. Posléze chtějí hygienici s jednotlivými nemocnicemi situaci řešit.
Peníze na jídlo pro pacienty dávají nemocnice ze svých rozpočtů, v jednotlivých zařízeních se proto liší. Nejvyšší částky platí zpravidla ve velkých městech. Česká televize oslovila 22 menších i fakultních nemocnic s dotazy na jejich výdaje na stravování.
Tři z nich si nechávají jídlo vařit od soukromých firem a platí za něj 110 až 149 korun. Vlastní personál tak potřebují jenom k rozvážení po odděleních a pokojích. Ostatní mají své kuchyně, kde se cena určená na nákup potravin na snídani, oběd a večeři pohybuje mezi padesáti čtyřmi až osmdesáti třemi korunami.
Většina zařízení za tyto peníze pořizuje i nápoje a svačiny. Nemocnice navíc počítají i výdaje spojené s přípravou jídel – mzdy kuchařů a pomocného personálu i energie. Celodenní strava pro pacienty zahrnující i tuto částku se dostává až na 170 korun.