Kauzu těžby kamene v Lánech kolem Baláka bude řešit Nejvyšší soud

Bývalý ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák se obrátil na Nejvyšší soud v kauze týkající se těžby kamene v Lánské oboře. Nesouhlasí totiž s rozhodnutím odvolacího soudu, který potvrdil jeho peněžitý trest a zákaz činnosti. České televizi informaci potvrdil mluvčí Okresního soudu v Kladně Ivo Poštolka. Balák podle obžaloby podepsal nevýhodnou smlouvu, podle níž prodal kámen výrazně levněji, než byla jeho tržní cena.

Okresní soud v Kladně uložil Balákovi loni v srpnu peněžitý trest 870 tisíc korun a dvouletý zákaz činnosti v organizacích, které spravují státní majetek. Podle soudu se prokázalo, že porušil povinnosti při správě majetku.

Toto rozhodnutí potvrdil v březnu i odvolací Krajský soud v Praze. K němu se odvolal jak Balák, tak státní zástupce, který pro něj požadoval přísnější trest. Navrhoval i podmínku. „Jsme přesvědčeni o tom, že soud prvního stupně potrestal pana obžalovaného mírněji, ale ne nepřiměřeně mírně. Proto jsme se rozhodli, že do rozsudku nezasáhneme,“ uvedl dříve předseda odvolacího senátu Ladislav Koudelka.

Bývalý šéf lesní správy se teď obrátil na Nejvyšší soud. „Dovolání podal odsouzený,“ potvrdil mluvčí kladenského soudu Poštolka.

Prodej kamene pod cenou

Balák podle rozhodnutí soudu podepsal v roce 2015 vědomě nevýhodnou smlouvu na prodej kamene. Ten prodal firmě Energie – stavební a báňská za nižší cenu, než čemu odpovídala ta tržní. Ještě před podpisem kupní smlouvy měl přitom k dispozici odborné posouzení ceny kameniva. Státu tak měl způsobit škodu v hodnotě 1,6 milionu korun.

Advokát bývalého šéfa lánské lesní správy Jan Staněk tvrdil, že se už během řízení u Okresního soudu v Kladně nepodařilo z provedených důkazů dovodit, že by jeho klient způsobil na majetku Lesní správy Lány škodu. Balák od začátku vinu popírá a řízení označil za vykonstruovaný politický proces.

V další kauze mu Zeman udělil milost

Loni v březnu byl Balák pravomocně odsouzen k tříletému vězení za ovlivnění dvousetmilionové zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Zaplatit měl také 1,8 milionu korun a dostal čtyřletý zákaz činnosti.

Tehdejší prezident Miloš Zeman mu ale udělil milost. Odůvodnil ji tak, že se Balák neobohatil a nevznikla žádná národohospodářská škoda. Tvrdil, že ho soud odsoudil kvůli tomu, kde pracoval.