K9 zatím drží pohromadě, personální obměnu vlády odložila

Praha - Očekávané zemětřesení ve vládě se zatím nekoná. Koaliční špičky po dnešním večerním jednání oznámily, že personální změny v kabinetu se neřešily a žádný z koaličních partnerů nevypovídá ani společnou smlouvu. Ta se pouze opatří písemným dodatkem. Diskuse o personální obměně vlády proběhne až po konferenci Věcí veřejných, kde si strana na konci května zvolí nového předsedu. Ministr financí Miroslav Kalousek také po jednání České televizi řekl, že Věci veřejné na schůzce slíbily audit svých financí.

„Žádný z koaličních partnerů nevypovídá koaliční smlouvu, ta bude opatřena písemným dodatkem,“ řekl po jednání K9 mluvčí vlády Jan Osúch. Do výsledků vnitrostranických voleb u VV bude podle něj koaliční devítka projednávat pouze programové body. „K dalším záležitostem včetně personálních otázek se K9 vrátí po konferenci strany Věci veřejné,“ dodal. Předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake po jednání vysvětlila, že zmíněný dodatek ke koaliční smlouvě by měl být „primárně o resortech a jejich obsazení“: „Proto to budeme řešit až po naší konferenci.“

Karolína Peake (VV):

„Situace bude nová v tom, že bude stabilní jasné vedení Věcí veřejných a bude zřejmé, kdo reprezentuje Věci veřejné v čele. Nezmění se nijak zvlášť situace v koalici, koalice v té podobě, jaká je, stále platí (…) Z jednání jsem odcházela s tím, že se udělal velký kus práce. Jsem ráda, že se dělala politika a ne politikaření.“

Špičky koalice dnes řešily i reformu zdravotnictví, podle Osúcha budou v jednání pokračovat příští týden. Politici se ale shodli na uznání třetího odboje. Jeho účastníci by měli jednorázově dostat 100 000 korun, a pokud mají podprůměrný důchod, bude jim dorovnán na průměrný. Vdovy a vdovci účastníků třetího odboje pak obdrží 50 procent jednorázového ocenění, tedy 50 tisíc korun.

Původně se očekávalo, že si K9 bude chtít na dnešním jednání vyříkat silná prohlášení z minulého týdne. VV například vyhrožovaly odchodem z kabinetu s tím, že ho budou podporovat jen z poslaneckých lavic. „Jdeme v první řadě vyjednávat všechno to, co se naštosovalo za poslední dva měsíce. Personálií se určitě dotkneme, ale nebude to hlavní téma dnešní K9,“ řekla ale České televizi před začátkem jednání Karolína Peake.