K soudu míří první žaloba proti vyhlášení nouzového stavu

Kvůli nedělnímu vyhlášení nouzového stavu podal žalobu pro porušení ústavního zákona první člověk. Po pražském městském soudu požaduje, aby rozhodnutí zrušil, informoval jeho právník Norbert Naxera. Nový nouzový stav nahradil původní, který musel skončit, protože jeho prodloužení ve čtvrtek odmítla sněmovna. O další vyhlášení požádali hejtmani. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že podle analýzy kabinetu je takový postup v souladu s ústavou. Podle některých právníků nebo předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) však vláda ústavu a sněmovnu obchází.

Michael Svatoš, který kabinet zažaloval, uvedl, že účelem a smyslem zákona bylo zamezit svémoci ze strany vlády, která vyhlášením nouzového stavu výrazně rozšiřuje své pravomoci. „Proto se jedná o závažný zásah do rozdělení moci ve státě a zejména o závažný zásah do lidských a občanských práv občanů České republiky. Je tedy nutné, aby tento zásah vznikl na základě široké dohody politických sil, a nikoliv rozhodnutím, v tomto případě dokonce menšinové, vlády,“ napsal v žalobě.

Vláda další nouzový stav vyhlásila na základě žádosti hejtmanů na 14 dní. Podle Babiše to byl jediný způsob, jak zachovat dostatečná opatření proti covidu-19. „Co se týká žádosti hejtmanů, navrhovatel má za to, že tato žádost má jistou politickou váhu, ale právně nic neznamená,“ uvedl Svatoš. Opatření podle něj také není řádně zdůvodněno. Chce proto, aby pražský městský soud usnesení vlády zrušil, protože je v rozporu s právními předpisy.

Advokát Petr Němec na Twitteru informoval, že na členy vlády podal trestní oznámení, obrátil se na pražské městské státní zastupitelství. Podle něj se mohli členové kabinetu dopustit zneužití pravomoci úřední osoby. „Protiústavní vyhlášení nouzového stavu a na to navázaná opatření způsobují vážnou poruchu v činnosti právnických a fyzických osob podnikatelů,“ uvedl právník. Opatření tak podle něj úmyslně způsobují škodu.

Podle České advokátní komory (ČAK) vyhlášení nového nouzového stavu porušuje principy ústavního zákona o bezpečnosti a ignoruje podstatu parlamentní demokracie. Profesní organizace advokátů považuje postup vlády za nepřijatelný, uvedla komora v prohlášení na webu Advokátní deník.

„Česká advokátní komora upozorňuje na zcela zjevné obcházení účelu a smyslu zákona postupem, který zákon nepředvídá a který nelze ospravedlnit ani sledováním legitimního cíle, jakým je ochrana veřejného zdraví,“ uvedli advokáti. ČAK upozornila také na odpovědnost vlády za škody způsobené nezákonným postupem.

STAN s ústavní stížností vyčká na reakci sněmovny

Senátoři STAN podobně jako předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) s ústavní stížností, která se týká přiměřenosti nouzového stavu, vyčkají na reakci sněmovny. Uvedl to předseda senátorského klubu Starostů Petr Holeček. „Také vyčkáváme nových prohlášení vlády. O dalších krocích budeme jednat v tomto týdnu,“ sdělil.

Místopředseda Senátu Jan Horník (STAN) už předem v sobotu označil rozhodnutí vlády i hejtmanů za protiústavní. „Vědomě pošlapete ústavu a uděláte z ní pouhý cár papíru,“ řekl. Původně měli senátoři za Starosty v úmyslu se do konce minulého týdne obrátit na Ústavní soud, aby posoudil přiměřenost nouzového stavu kvůli epidemii koronaviru, pokud by sněmovna ve čtvrtek schválila pouze jeho prodloužení i po 14. únoru.

Rovněž Vystrčil v neděli v otevřeném dopise vládě označil případné opětovné vyhlášení nouzového stavu po čtvrtečním nesouhlasu sněmovny za protiústavní. Podle serveru Aktuálně.cz už začal shánět podpisy pro ústavní stížnost na vyhlášení nouzového stavu. Také on následně uvedl, že se stížností prozatím počká, a uvidí, jak bude postupovat sněmovna.

Premiér Andrej Babiš (ANO) výtky senátorů odmítl. Také vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) je přesvědčen o tom, že nouzový stav vláda vyhlásila v souladu s ústavou. V současné debatě o ústavnosti kroku kabinetu podle něj zaniká fakt, že sněmovna má právo jakýkoliv nouzový stav vyhlášený vládou zrušit, ale také má možnost vyhlásit nedůvěru kabinetu. Podle Hamáčka z tohoto důvodu nemůže být řeč o tom, že by si kabinet uzurpoval kompetence vůči poslancům.

Opoziční hnutí SPD se pokusí shromáždit podpisy pro svolání mimořádné schůze sněmovny ke zrušení nově vyhlášeného nouzového stavu, sdělil předseda hnutí Tomio Okamura. „Potřebujeme 40 podpisů poslanců, abychom vyvolali hlasování o zrušení nouzového stavu, jelikož je podle našeho názoru včerejší (nedělní) rozhodnutí vlády, kdy obešla čtvrteční rozhodnutí sněmovny, v rozporu s ústavou,“ uvedl Okamura. Sněmovní frakce SPD má 19 členů.

SPD s nouzovým stavem dlouhodobě nesouhlasí. Okamura zopakoval, že je nutná změna zákona o ochraně veřejného zdraví, aby bylo možné chránit ohrožené a rizikové skupiny obyvatel a udržet zdravotnictví.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka se k návrhu SPD staví odmítavě. „Já rozhodně za nás, za KDU-ČSL, nemám žádnou ambici se připojovat k iniciativě Tomia Okamury. Nemám ambici to aktivně podporovat, ať už nějakými podpisy, nebo hlasováním,“ řekl. KDU-ČSL se podle něj chce dohodnout s vládou a ostatními parlamentními stranami na změně parametrů opatření, která mají bránit šíření koronaviru. První jednání o další podobě koronavirových opatření v Česku absolvují představitelé vlády s lídry opozičních stran v úterý.

Jinou iniciativu oznámil nezařazený poslanec Lubomír Volný. Bude chtít, aby se návrh na zrušení nouzového stavu dostal na program některé ze schůzi, které se plánují na tento týden.

Hlavní je úprava omezení, míní Bartoš

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše jsou nyní nejdůležitější lidé a úprava současných vládních proticovidových restrikcí. Reagoval tak na iniciativy některých poslanců zrušit nově vyhlášený nouzový stav. Bartoš uvedl, že je třeba rychle přijmout pandemický zákon, připravit podmínky pro rychlejší a bezpečný návrat dětí do škol, skutečně pomoci postiženým živnostníkům a firmám a motivovat lidi zůstávat v karanténě.

„To jsou klíčové věci, na kterých nyní pracujeme a na kterých bude stát naše rozhodnutí, které budeme projednávat nejen s našimi hejtmany a odborníky, ale také s dalšími politickými stranami a premiérem,“ zdůraznil Bartoš.

Předseda opoziční KSČM Vojtěch Filip míní, že zásadní je otázka, jak posuzovat rozhodnutí vlády o vyhlášení nouzového stavu bez souhlasu sněmovny a pokus hejtmanů nenést za současnou situaci žádnou odpovědnost.

Kabinet má v pondělí projednat návrh zákona o mimořádných opatřeních. Ten dává ministerstvu zdravotnictví pravomoci vydávat opatření například pro hromadnou dopravu, obchod, služby či hromadné akce. Návrh se liší jen v detailech od znění, které vláda schválila už loni v květnu s platností do konce roku 2020. 

Vládá musí dodržet dohodu s hejtmany, upozornil předseda asociace krajů

Vláda v neděli vyhlásila nouzový stav na 14 dní na základě žádosti hejtmanů. Předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) ale v pondělí varoval, že pokud vláda nedodrží víkendové dohody s hejtmany, na jejichž základě ji vyzvali k vyhlášení nynějšího nouzového stavu, vybídnou hejtmani poslance svých stran, aby nouzový stav dál nepodporovali.

Základní podmínkou hejtmanů je zajištění návratu dětí do škol. „Neexistuje, že by 1. března nebyly připravené podmínky, aby se mohly děti vracet do škol,“ řekl Kuba. 

Ministerstvo zdravotnictví by mělo podle něj stanovit parametry pro nákup antigenních testů ze slin pro školáky. „Jsou trochu méně citlivé, proto se musí opakovat. Je jich na trhu víc, potřebujeme testy, které jsou jednoduché, snadné, dají se provádět přímo ve školách. Výrazně jsem dnes (v pondělí) na Ústředním krizovém štábu deklaroval, že je to zásadní podmínka hejtmanů, aby nebyla narušena důvěra mezi kraji a postupem vlády,“ prohlásil jihočeský hejtman.

Nemocnice mohou využívat lůžka a ventilátory ze státních rezerv i bez nouzového stavu

Kabinet na nedělním mimořádném jednání také rozhodl, že lůžka a plicní ventilátory, které nemocnicím zapůjčila Správa státních hmotných rezerv (SSHR), budou moci v těchto zařízeních zůstat i po případném skončení nouzového stavu, a to dalších 12 měsíců. Informoval o tom předseda správy hmotných rezerv Pavel Švagr. Bez tohoto rozhodnutí kabinetu by se podle něj podle zákona muselo příslušné vybavení vrátit do 60 dní po skončení nouzového stavu.

„Nemocnice nebo hejtmani nemusí mít obavu, zda je možné využít státní hmotné rezervy i po skončení nouzového stavu, a mohou se tak soustředit na jiné věci,“ uvedl Švagr. Rozhodnutí se podle něj dotkne zásob, které jsou tuto chvíli v nemocnicích po celé republice - konkrétně jde o 1018 lůžek, 1485 přístrojů na podporu dýchání (HFNO) a 168 plicních ventilátorů.

Řada horských středisek už by se v březnu neotevřela, upozornil předseda asociace

Na trvání nouzového stavu je navázána také většina opatření vlády proti covidu-19. Na jeho konec se tak připravovala řada podnikatelů. Mezi nimi například lyžařská střediska. „Jsme zklamáni tímto vývojem, protože během víkendu se spousta středisek připravovala. Mají nachystané sjezdovky, lidi v práci a tak dále. Doufali jsme, že tak, jak bylo deklarováno, i z úst některých našich ministrů, že samotný provoz lanovek není epidemiologického hlediska nějakým způsobem rizikový, a že lyžarská střediska budou jedna z prvních, pokud se něco bude otvírat,“ řekl ČT předseda Asociace horských středisek ČR Libor Knot.

Podotkl také, že pokud by se střediska neotevřela do 28. února, mohlo by to pro mnohá z nich znamenat, že už tuto sezónu neotevřou vůbec. Podle jeho odhadu by mělo znovuotevření po tomto termínu význam pro 5 až 10 z nich. „Je tam ještě jedna věc, a sice, že se hovořilo o kultivaci opatření vlády ve smyslu jak obchodu, tak i služeb, do kterých by se teoreticky ty lyžařské areály mohly zasunout, a to i v průběhu těch 14 dnů. Ale je to poslední šance a tlačí nás čas,“ uvedl Knot.

S očekáváním dalších ztrát se musí vypořádat také hotely a restaurace. „My jsme samozřejmě předpokládali, že nějaká forma uzavření provozu pokračovat bude, v případě sektoru hotelnictví a stravovacích služeb,“ řekl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. Upozornil ale, že pokud bude uzavření provozoven pokračovat ještě delší dobu, je nutné, aby kvalitně fungovaly kompenzační programy.