Ignorovat blokové čištění se nejvíce prodraží ve Zlíně a Brně

UDÁLOSTI: Sezona jarního úklidu silnic a chodníků (zdroj: ČT24)

S jarem přichází období blokových čištění v městských ulicích – a také masivních odtahů aut, která jejich řidiči před úklidem neodvezou z ulic. Auta se podle dávného rozsudku musí po konci čištění na místo vrátit, jejich řidiči se ale nevyhnou sankcím. Jejich výši stanovují radnice. V Brně pro letošek takzvané nadzvednutí auta zdražilo na 3500 korun oproti dřívějším 1800. Vedení města argumentuje tím, že původní částka nepokryla náklady na odtah. Ve většině krajských měst platí řidiči méně, přičemž k nejlacinějším patří Praha a Ostrava.

Na blokové čištění na jaře a na podzim upozorňují řidiče nejméně s týdenním s předstihem přechodné dopravní značky zakazující stání ve vymezeném čase – a někteří řidiči to ignorují. Soudy však již počátkem minulého desetiletí rozhodly, že kdo zákaz parkování neuposlechne, musí přesto najít auto tam, kde ho zaparkoval. To ale nebrání dočasnému odtahu, aby bylo možné na místě, kde vůz stál, také uklidit. A v tom případě musí provozovatel auta zaplatit sankci.

Odtahu s navrácením auta na původní místo říkají v některých městech nadzvednutí. Zabere asi čtvrt hodiny, přičemž náklady by měly pokrýt právě částky vybrané od řidičů. Ne vždy se to daří. V Brně, kde se do loňska platilo 1800 korun, se podařilo uhradit jen necelou čtvrtinu toho, kolik nadzvedávání stálo. „Náklady byly víc než 43 milionů. To, co se nám vracelo z poplatků od řidičů, bylo zhruba deset milionů,“ vyčíslil mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Od letošního jarního čištění řidiči, kteří nezareagovali na značku upozorňující na blokové čištění, platí 3500 korun. V březnu, kdy již některými brněnskými ulicemi čisticí stroje projely, se podle mluvčí Brněnských komunikací Vladimíry Navrátilové projevil preventivní vliv vyšších pokut – odtahů bylo výrazně méně. „V loňském roce jsme za stejné období museli manipulovat zhruba s dvěma stovkami aut. Letos to bylo o polovinu méně,“ srovnala.

V Brně je nyní nadzvednutí auta pro řidiče jedno z nejdražších. Mezi krajskými městy je vyšší sankce pouze ve Zlíně, kde se letos zvýšila z 3400 na 3530 korun. V Jihlavě se platí 3000 korun, v ostatních velkých městech méně. Nejméně náročné jsou na své řidiče radnice v Ostravě, kde je sankce 1500korunová, a Praze, kde činí 1900 korun. Podle dat, která získala Česká televize, se letos kromě Brna a Zlína poplatky za odtah nikde nezvedaly.

Jsou to částky za odtah, o němž rozhoduje správce komunikace, nikoli pokuty za špatné parkování, které uděluje městská či republiková policie, a nezodpovědným řidičům hrozí, že zaplatí součet obou částek. Pokuta za špatné parkování činí v případě blokového čištění 1500 korun na místě, případně až 4000 korun ve správním řízení.

Totožné částky za odtah jako při nadzdvihnutí při blokovém čištění platí řidiči i tehdy, když jejich špatně zaparkované auto skončí na odstavném parkovišti. V tom případě to ale není suma konečná. K ní se přičítá i parkovné, které se platí za každý zahájený den stání, dokud si řidič pro vůz nepřijde.