Hasičům, policistům a dozorcům se letos platy nejspíš nezvýší

Události: Platy příslušníků bezpečnostních sborů letos nejspíš neporostou (zdroj: ČT24)

Vláda nakonec v letošním roce nezvýší platy policistů, hasičů a příslušníků vězeňské služby. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) přitom v lednu sliboval, že od října plánuje růst jejich výdělků o deset procent. Pro svůj plán však nakonec nevyjednal u koaličních partnerů podporu. Šéf resortu práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) pro ČT uvedl, že kabinet přidá bezpečnostním sborům nejdříve od 1. ledna příštího roku.

Platy policistů a hasičů budou i přes loňskou vysokou inflaci minimálně dva roky zmrazené. „Očekávali jsme, že s tím ministr vnitra přijde a oznámí nám, že k 1. říjnu – jak jsme původně požadovali – dojde ke zvýšení,“ uvedl po jednání na resortu vnitra ze 23. července předseda výkonného výboru Unie bezpečnostních složek pro policii ČR Petr Kuchař.

„Čas nás tlačí a vládu bude tlačit také, protože my za naši organizaci se rozhodujeme kvůli dlouhodobým protestům,“ připojil předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Tomáš Machovič. Předseda odborového svazu hasičů Jiří Jílek zase upozornil na nízké platy v hasičském sboru. „Nástup za 31 tisíc hrubého, za 240 hodin měsíčně, za slib s nasazením života. Je to adekvátní?“ poznamenal.

Odboráři na jednání s ministrem připomínali jeho půl roku starý slib z Karviné – poté, co si mu jeden ze členů vězeňské služby postěžoval na svůj plat. „Mě každoročně posíláte na dva měsíce pryč od mého děcka za 34 tisíc čistého,“ uvedl v polovině ledna diskutující.

„V letošním roce od podzimu chceme přidat dalších deset procent, a to jak policistům, tak i vězeňské službě. Já doufám, že na to prostě vyjde,“ odvětil tehdy Rakušan.

Podzim může být podle Unie bezpečnostních složek horký

Vláda sice tuto středu rozhodla, že ministerstvo vnitra dostane letos do rozpočtu navíc téměř dvě miliardy korun, ty ale na zvýšení platů lidí pracujících v bezpečnostních sborech nepůjdou. „Každopádně to pomůže provozu, investicím, celkové bezpečnosti občanů České republiky,“ hájil prostředky Rakušan.

Ministr práce Jurečka tvrdí, že bezpečnostní složky má vláda řešit „zase standardně“ od 1. ledna příštího roku. „Je potřeba posílit oblast vnitřní bezpečnosti,“ sdělil šéf resortu financí Zbyněk Stanjura (ODS). Na dotaz, jestli by se měly navyšovat platy členům bezpečnostních složek, odpověděl, že to je „úplně jiná věc“. „Já mluvím obecně o oblasti vnitřní bezpečnosti.“

Odbory ovšem argumentují faktem, že platy bezpečnostních složek za poslední rok a půl reálně poklesly o víc než deset procent. A hrozí i protestními akcemi. „Myslím si, že podzim bude horký,“ nastínil předseda Unie bezpečnostních složek Aleš Lehký.

Podle místopředsedkyně opozičního poslaneckého klubu ANO Jany Mračkové Vildumetzové řada policistů i hasičů od bezpečnostních sborů odchází. „Například u nás v Karlovarském kraji v současné chvíli chybí 250 policistů,“ tvrdí.

O případném zvýšení platů kabinet rozhodne v září – při schvalování státního rozpočtu na rok 2025.