Finanční správu povede od března bývalá ministerská náměstkyně Hornochová

Novou generální ředitelkou Generálního finančního ředitelství se od 1. března stane někdejší náměstkyně ministra financí Simona Hornochová, potvrdil šéf resortu financí Zbyněk Stanjura (ODS). Bývalá generální ředitelka Tatjana Richterová skončila na vlastní žádost loni v březnu, od jejího odchodu řídil Finanční správu její zástupce Jan Ronovský.

Richterová ve vedení Finanční správy skončila loni 28. března na vlastní žádost. Správu vedla od konce roku 2018. Funkci získala na základě výběrového řízení. Před ní správu vedl Martin Janeček.

Stanjura letos v lednu při příležitosti vypsání výběrového řízení na generálního ředitele či ředitelku Generálního finančního ředitelství řekl, že jednou z jeho priorit na ministerstvu je udělat z Finanční správy respektovaného partnera podnikatelů, který bude mít proklientský přístup a bude rozlišovat drobná administrativní pochybení a vědomé vyhýbání se daňovým povinnostem.

Nový generální ředitel Generálního finančního ředitelství by měl podle Stanjury k naplnění tohoto cíle přispět.

Do výběrového řízení se podle ministerstva financí přihlásilo pět uchazečů. O vítězství Hornochové informovaly 21. února Lidové noviny.

Náměstkyně na ministerstvu vnitra

Daňová specialistka Hornochová byla v letech 2014 až 2015 náměstkyní tehdejšího ministra financí Andreje Babiše. Funkci získala v únoru 2014. Na ministerstvu měla mimo jiné na starost projekt elektronické evidence tržeb (EET). Podle spekulací médií měla právě kolem zavádění EET spory s Babišem.

Ve funkci náměstkyně skončila ke konci roku 2015 poté, co se nepřihlásila do výběrového řízení na pozici náměstka, které úřad vypsal podle nového služebního zákona. Podle svých slov se nepřihlásila „na základě domluvy s panem Babišem“. Babiš později oznámil, že si chce Hornochovou nechat jako poradkyni, protože ji respektuje jako odbornici. Ve funkci náměstkyně pro sekci daní a cel ji nahradila pozdější ministryně financí Babišovy vlády Alena Schillerová. Po odchodu z ministerstva se opět věnovala daňovému poradenství.