TÉMA

Simona Hornochová

Končí lhůta pro podání daňového přiznání v papírové podobě

Úterý 2. dubna je posledním dnem pro podání přiznání k dani z příjmu za loňský rok v papírové podobě. Podatelny finančních úřadů jsou stejně jako celý minulý týden otevřeny od 8:00 do 17:00. Kdo podává přiznání elektronicky, má čas do 2. května. Pro podání prostřednictvím daňového poradce je lhůta do 1. července. Lidem, kteří se opozdí s podáním přiznání o více než pět pracovních dnů, hrozí pokuta. Mluvčí Finančního úřadu pro hlavní město Praha Miroslava Bardonková upozornila mimo jiné na nejčastější chyby při vyplňování daňového přiznání – zejména na špatný formát a scházející podpis.
2. 4. 2024|

Finanční správa chce vybudovat nový informační systém, má bránit daňovým únikům

Finanční správa chce vybudovat nový informační systém, který by měl mimo jiné pomoct k efektivnějšímu výběru daní a zjišťování daňových úniků. V neděli to v pořadu Otázky Václava Moravce řekla nová generální ředitelka Finanční správy Simona Hornochová. Systém by měl být uveden do provozu na přelomu let 2025 a 2026.
21. 5. 2023|

Od července skončí 77 z 201 finančních úřadů, nahradí je výjezdy a telefonické konzultace

Ministerstvo financí (MF) od července zruší 77 z 201 územních pracovišť finančních úřadů. Z toho šestapadesát budou pracoviště, která už nyní fungovala v omezeném režimu. Místo zrušených úřadů Finanční správa lidem nabídne zvláštní linky pro telefonické konzultace, v době podávání daňových přiznání také rozšíří výjezdy do obcí. Ministerstvo o tom v úterý informovalo v tiskové zprávě. Odborní pracovníci rušených úřadů se přesunou do jiných lokalit. Resort neupřesnil, zda bude rozhodnutí znamenat i propouštění.
11. 4. 2023Aktualizováno11. 4. 2023, 19:08|

Papír nestačí, daňové přiznání musí mnozí kvůli datovým schránkám nově podat elektronicky

Na podání daňového přiznání v papírové podobě zbývá čas už jen do pondělí 3. dubna. Elektronicky to bude možné až do 2. května – a lidí, kteří se on-line formě nevyhnou, je letos výrazně více než dříve. Důvodem jsou automaticky zakládané datové schránky například všem živnostníkům. Momentálně je mají asi čtyři miliony uživatelů.
28. 3. 2023Aktualizováno28. 3. 2023, 19:45|

Finanční správu povede od března bývalá ministerská náměstkyně Hornochová

Novou generální ředitelkou Generálního finančního ředitelství se od 1. března stane někdejší náměstkyně ministra financí Simona Hornochová, potvrdil šéf resortu financí Zbyněk Stanjura (ODS). Bývalá generální ředitelka Tatjana Richterová skončila na vlastní žádost loni v březnu, od jejího odchodu řídil Finanční správu její zástupce Jan Ronovský.
23. 2. 2023|