Drogově závislí sepsali petici, obávají se o osud metadonového centra

Praha – Drogově závislí sepsali petici za záchranu centra Drop In, svůj podpis připojily desítky lidí. Obávají se totiž, že přijdou o metadonové centrum, kam se chodí léčit. Středisko se před půl rokem muselo vystěhovat z centra Prahy - od té doby stále hledá nový prostor. V prosinci by mělo definitivně zakotvit v nemocnici Na Bulovce.

Petici organizoval drogově závislý Michal, kterému vadilo, že s klienty centra jednali málem jako s nesvéprávnými, dokument nakonec podepsalo 82 lidí. Podle vedoucího lékaře v Drop Inu Jiřího Presla mají drogově závislí strach, že metadonový program skončí a oni se ocitnou zpátky na ulici, kde by si kvůli abstinenčním příznakům museli kupovat heroin. 

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví se bude resort peticí zabývat. „Byla to naprosto slušná, kultivovaná petice, spíš šlo o takový stesk, že nevědí, co s nimi bude,“ uvedl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Ministerstvo také letos Drop Inu poslalo více než milionovou dotaci. 

Centrum Drop In nejdříve sídlo na Praze 1 v ulici Ve Smečkách, vedení městské části mu ale dalo výpověď s tím, že se má odstěhovat do nemocnice Na Bulovce. Tamní prostory ale budou volné až v prosinci, metadonové centrum se proto přestěhovalo do Španělské ulice. To se ale zase nelíbilo vedení Prahy 2, metadon se proto následně vydával z autobusu, který parkoval před hlavním nádražím. I proti tomuto řešení se ale ozývaly protesty. Teď je centrum zpátky na Praze 1 v ulici Karolíny Světlé – to se ale nelíbí vedení městské části, která Drop Inu po deseti letech odebrala 250tisícový příspěvek.