Děti musí cvičit a rodiče jim v tom pomáhat, apeluje unie sportu

Události: Vedení dětí k pohybu (zdroj: ČT24)

Česká unie sportu po prázdninách uspořádá setkání sportovních svazů. Chce získat silnější argumenty pro jejich podporu. Podle průzkumů totiž fyzická zdatnost populace klesá, a to se podepisuje i na výkonnostním a vrcholovém sportu.

Zástupce více než sedmdesáti různých sportovních svazů svolává hned po prázdninách Česká unie sportu. „Chceme uvést problémy současnosti, abychom pak za čtyři roky na olympiádě v Los Angeles alespoň nepropadli,“ sdělil předseda unie Miroslav Jansta.

Podle náměstka české školní inspekce Karla Kováře roste procento dětí, které je ohroženo na zdraví z hlediska nízké zdatnosti. Na středních školách se blíží k patnácti procentům. „Nejde nám jen o elity, nám jde opravdu o to, aby se sport stal průvodním jevem populace,“ vysvětlil vedoucí trenér běžecké reprezentace Jan Pernica.

Olympionik a trenér rychlostní kanoistiky Petr Fuksa rodiče vyzývá k větší aktivitě. „Ať se nad sebou zamyslí a pomáhají vlastním dětem k tomu, aby sportovaly,“ vybízí. Podle náměstka Kováře velká část populace toto rozhodnutí neudělá.

Slova Petra Fuksy o výkonech dětí jsou také spíše negativní, zmiňuje i školní přípravu. „Co teď předvádějí v tělocviku, je, myslím si, slabota. K nám přijdou děti, které neumějí ani kotrmelec,“ stěžuje si.

Předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek vidí cestu v podpoře klubů, tak se podle něj dostane ke sportu nejvíce lidí.