Další dodavatel energií zlevní

Pražská energetika (PRE) od začátku září zlevní energie téměř 700 tisícům odběratelů bez fixace. Ceny elektřiny oproti současnosti klesnou až o pětinu, ceny plynu pak o šestnáct procent. Energie letos postupně zlevňují i další dodavatelé, reagují tak na pokles velkoobchodních cen energií. Například ČEZ v pondělí v tiskové zprávě informoval, že od července zlevňuje elektřinu pro 1,4 milionu klientů s nefixovanými produkty.

Změny cen Pražská energetika provede automaticky. Nová cena za kilowatthodinu elektřiny bude pro většinu zákazníků PRE 3,20 koruny bez DPH. Půjde o domácnosti s vysokým tarifem, které elektřinu nepoužívají k ohřevu vody a k topení. Oproti současným cenám za kilowatthodinu jde o pokles téměř o pětinu. Podle společnosti bude roční úspora u zákazníka, který elektřinou neohřívá vodu a netopí, v průměru 1200 korun včetně DPH. Zákazníci s bojlerem podle PRE ušetří v průměru za rok 2800 korun. Odběrná místa, kde se elektřina používá k topení, tedy s přímotopy či tepelnými čerpadly, pak mají dosáhnout roční úspory od šesti do jedenácti tisíc.

Pokles ceny PRE slibuje také u plynu. Zákazníkům se smlouvou na dobu neurčitou společnost bude od září dodávat plyn za cenu 1,45 koruny bez DPH za kilowatthodinu. To znamená pokles o šestnáct procent. V závislosti na charakteru spotřeby tak mohou zákazníci podle PRE ušetřit až šest tisíc korun ročně, a to v případě, že plynem topí.

Zlevňují i další

Ceníky od začátku letošního roku postupně snižují i další dodavatelé. Například společnost ČEZ nyní zlevnila dodávky energií pro 1,7 milionu stávajících zákazníků se smlouvou na dobu neurčitou. V červnu snížila ceny plynu o sedmnáct procent a od července ceny elektřiny o devět procent. I v tomto případě je nižší cena aplikována automaticky. V rozmezí od třinácti do jednadvaceti procent zlevňovala asi 150 tisícům zákazníků také společnost E.ON. Na jaře zlevňovaly energie také například innogy, Pražská plynárenská, Centropol nebo Tedom Energie. Nové letní ceníky nedávno představila také společnost epet.

Podle ředitele sekce Energo ve firmě Kalkulátor.cz Lukáše Kaňoka je důvodem současné vlny zlevňování to, že „rozdíl mezi cenou, kterou můžete dostat, pokud půjdete k novém dodavateli, a cenou, kterou zákazník platí, pokud k novému dodavateli jít nechce, je tak veliký, že čím dál tím více klientů přemýšlí o změně“. Úspora při přechodu jinam přitom podle něj může činit i více než tisíc korun bez DPH za jednu megawatthodinu. U rodinného domu pak podle Kaňoka může být úspora i v desetitisících.

Ředitel sekce Energo ve firmě Kalkulátor.cz Lukáš Kaňok komentuje ceny energií (zdroj: ČT24)