ČSSD poslala peníze dvěma věřitelům Altnera

ČSSD zaplatila první dvě pohledávky věřitelů advokáta Zdeňka Altnera v celkové výši 95 tisíc korun. Jedná se o první dva exekuční příkazy z celkových dvaceti, které už nabyly právní moci. Samotnému právníkovi má podle rozhodnutí soudu ČSSD zaplatit 337 milionů korun za právní služby v případu Lidového domu. Nadále mu ale peníze poslat odmítá.

Podle mediálního zástupce advokátní kanceláře zastupující sociální demokraty Jiřího Chvojky zaplatí strana přes 72 tisíc korun Oborové zdravotní pojišťovně a více než 22 tisíc korun České advokátní komoře.

Celkem pohledávky Altnerových věřitelů podle ČSSD dosahují až 20 milionů korun. Strana dala najevo, že nejprve zaplatí jim. Učiní tak, až zjistí, kolik pohledávek je pravomocných. „Je otázkou několika týdnů, než se zjistí, které pohledávky mají právní moc, a všechny uhradíme. Tím zároveň plníme vůči panu Altnerovi,“ uvedl Jiří Chvojka.

To ale odmítl Altnerův advokát Václav Veselý. „Nevnímáme to tak, že by nám plnili. Kdyby nám zaplatili celý dluh, tak své věřitele zaplatíme,“ podotkl. Již dříve uvedl, že podle výpisu z rejstříku exekuční komory je exekucí jen třináct s hodnotou do dvou milionů korun. 

Bývalý advokát Zdeněk Altner se mezitím marně snaží, aby mu ČSSD zaplatila dluhy ve výši 337 milionů korun. Podal už dva návrhy na zablokování peněz na účtech sociální demokracie, ani s jedním ovšem neuspěl. 

Obvodní soud pro Prahu 1 údajně první Altnerovu žádost o zablokování peněz na účtech ČSSD zamítl kvůli nezaplacení požadované jistiny ve výši deset tisíc korun. Altner ale v pondělí České televizi řekl, že částku složil a soud rozhodl předčasně. Ve stejný den proto podal druhý návrh.

Podle informací České televize ale zatím ani s druhým návrhem neuspěl. Soud řízení zastavil, protože ještě nebylo pravomocně ukončeno řízení o prvním návrhu.

Zdeněk Altner
Zdroj: ČT24

Požadavek na zablokování stranického účtu zdůvodňoval Altner obavou, že strana svoje účty vyprazdňuje. Místopředseda sociální demokracie Martin Starec podle něj rozeslal všem krajským a okresním výborům pokyn, aby odsouhlasily 200 tisíc do každé pokladny.

ČSSD už lhůta na zaplacení vypršela

ČSSD vypršela třídenní lhůta k zaslání peněz minulý týden ve čtvrtek o půlnoci. Právník chce, aby mu ČSSD poslala peníze na účet ve Švýcarsku. Sociální demokracie už dříve proti rozsudku podala dovolání k Nejvyššímu soudu. Peníze nadále poslat nechce, i když tak jedná v rozporu s rozhodnutím soudu. Obává se, že v případě úspěchu před Nejvyšším soudem by se k penězům už nemusela dostat. 

Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s advokátem Zdeňkem Altnerem smlouvu o právní pomoci při získávání svého historického sídla: Lidového domu v Hybernské ulici. Smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman. Strana se v ní zavázala, že pokud se právo ČSSD podaří prosadit, vyplatí Altnerovi odměnu ve výši deseti procent z hodnoty objektu.

Poté, co v roce 2000 socialisté získali Lidový dům zpět, obdržel právník 17 milionů (třetinu částky, kterou byla strana ochotná zaplatit); Altner následně podal několik žalob. Na konci března 2016 dovedl k pravomocnému rozsudku spor o 18,5 milionu korun. Sumu vypočítal jako desetinu částky, kterou ČSSD získala na nájemném. Kvůli smluvní pokutě ale musí sociální demokracie zaplatit podstatně víc: 337 milionů korun.

ČSSD se rozhodla peníze Altnerovi neposlat a uspokojovat místo toho jeho věřitele, kteří se jí přihlásili a požadují kolem 20 milionů korun. Zároveň se odvolala k Nejvyššímu soudu a požádala o odklad vykonatelnosti rozsudku. Soud straně v červnu vyhověl. 

Zdeněk Altner v listopadu 2016 zemřel a pohledávka se stala součástí dědického řízení.

Lidový dům
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK