Čerpání peněz z EU na vědu provázejí spekulace o průhlednosti

Praha - Program na podporu vědy a výzkumu z evropských peněz provázejí debaty o průhlednosti čerpání ještě před jeho samotným schválením Evropskou komisí. Žádosti o dotace bude řešit ministerstvo průmyslu a obchodu pod taktovkou Miroslava Elfmarka. Ten se přitom obklopuje lidmi, kteří se dotačními projekty zabývají i v soukromém podnikání.

Exministryni školství Daně Kuchtové program na čerpání peněz z Bruselu zlomil vaz. Na ministerstvu průmyslu rozhoduje o projektech na vědu a výzkum v Česku Miroslav Elfmark. V rukou má zatím necelé tři miliardy na zajištění technické podpory programu. Ještě donedávna přitom sám vedl společnost ITS 42, která radí, jak správně a úspěšně o dotace žádat. Některé ze svých obchodních partnerů dosadil na ministerstvo, a ti spolu s ním o euromilionech rozhodují. Potvrdil to i pracovník ministerstva zabývající se strukturálními fondy, který si přál zůstat v anonymitě: „Pan ředitel Elfmark měl už před svým nástupem okruh lidí, o kterých věděl, že je dostane do systému strukturálních fondů. A postupně se tak stává, že přicházejí.“

Firma ITS 42 v minulosti pracovala například na projektech s ministerstvem pro místní rozvoj, kde byl Elfmark poradcem ministra Martínka. Některým společnostem také dopomohla k penězům z Evropského sociálního fondu. Elfmark přestal být jejím jednatelem v únoru, tedy necelé dva měsíce předtím, než začal na ministerstvu průmyslu a obchodu řídit strukturální fondy. Firmu ale neprodal, pouze ji převedl na svého otce.

„Konflikt je dán tím, že firma nebyla zobchodovaná například ve výběrovém řízení, nebyl to prodej nejvyšší nabídce, ale účelový převod na osobu blízkou,“ upozorňuje advokát Václav Sládek. Ministr Martin Říman (ODS) v tom ale problém nevidí: „Jsem rád, když na ministerstvo přicházejí lidé, kteří mají s danou problematikou zkušenosti a něco o té práci vědí. A pan Elfmark je toho důkazem.“

Firma Elfmarkova otce vlastní další společnost Scientis – EU, která rovněž nabízí rady, jak nejlépe přijít k penězům z Bruselu. V její dozorčí radě sedí podle obchodního rejstříku Vladimír Kadlec a Jiří Nováček, které si oba Elfmark junior přivedl na ministerstvo. Nováčka jako poradce a Kadlece jako šéfa oddělení technické pomoci. Řek Amoustzas coby jediný člen představenstva Scientisu navíc na konci srpna se svou firmou Singular Czech vyhrál výběrové řízení na milionovou zakázku, a bude tak dohlížet na dodavatele informačního systému, který monitoruje žádosti o dotace. Elfmark junior popírá, že by měl se společností Singular Czech cokoliv společného.

Elfmarkovi podřízení podle obchodního rejstříku společně figurují i v dalších firmách zabývajících se evropskými dotacemi. Mimo jiné v Institutu pro výzkum a vzdělávání, který spolupracuje s ministerstvem pro místní rozvoj na školení pracovníků veřejné správy. Ve správní radě tu sedí vedle již zmiňovaného Řeka i ředitel odboru implementace strukturálních fondů na ministerstvu průmyslu Radovan Vaštyl.