Cena palivového dřeva prudce klesla, Češi díky zásobám nenakupují

Prodejci hlásí před zimou menší zájem o palivové dříví do domácností než loni. U některých letos klesly prodeje o desítky procent. Uvedly dřevařské společnosti z většiny krajů. Podle nich za situaci může především loňská energetická nejistota, během které se lidé dřívím ve velkém předzásobili. To potvrzuje i státní podnik Lesy ČR. V souvislostí s tím letos klesá prodejní cena, ve většině případů až o stovky korun za kubík. Podle oslovených prodejců i Lesů ČR ale před zimou surovina už dál zlevňovat nebude.

Menší zájem o palivové dřevo evidují dřevařské společnosti napříč celou republikou. Například Dřevo Vysočina hlásí až čtyřicetiprocentní pokles prodejů. Podobně jsou na tom i Lázeňské lesy a parky Karlovy Vary, kde je zájem asi o 20 až 30 procent nižší než loni. Podle oslovených firem to souvisí především s loňskou energetickou krizí vyvolanou ruskou invazí na Ukrajinu.

„Lidé se proto předzásobili. Palivo kupovalo i hodně nových lidí, kteří v minulosti dřívím netopili vůbec,“ potvrdila tisková mluvčí Lázeňských lesů a parků Karlovy Vary Martina Nentvichová.

Nezájem o surovinu se pak promítá i do prodejních cen, které na mnoha místech klesly o desítky procent. „Letos jsou ceny palivového dříví nižší o 35 procent. U nás se na nynější úroveň dostaly v druhém kvartálu tohoto roku,“ řekla Irena Haiduková z Pily Jaromír Kukačka v Ostravě. Například Dřevo Vysočina tak v současnosti prodává jeden prostorový metr sypaný palivového dřeva za 1300 korun. Loni to bylo až o třicet procent více, tedy zhruba 1700 korun.

Někde ceny snižovali ještě v těchto měsících. „S koncem léta došlo k poklesu jen v některých regionech, kde je menší lidnatost, a tedy i poptávka, nebo kde se lidé dřevem předem zásobili. Tam prodejní cena dříví vhodného pro otop domácností poklesla v řádu až několika stokorun za metr krychlový,“ uvedla k situaci tisková mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Podle ní i dalších prodejců ale nebude v následujících měsících zlevňování dále pokračovat.