Budeme hlasovat pro vyslovení nedůvěry, uvedl Filip. Záměr opozice ale označil za plácnutí do vody

Interview ČT24 s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem (zdroj: ČT24)

Ačkoli definitivní rozhodnutí padne až po pátečním jednání výkonného výboru strany, budou komunisté hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě. Uvedl to předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip ve středečním Interview ČT24. Spolupráci s opozicí při hlasování ale odmítl. Zároveň zpochybnil práci tajných služeb v kauze Vrbětice i jejich verzi o důkazech.

„Už jsem předeslal, že budeme hlasovat pro vyslovení nedůvěry. My jsme ztratili důvěru ve vládu, některé kroky pro nás byly zcela nepochopitelné. Ale samozřejmě to samotné politické rozhodnutí nechám posoudit ještě na výkonném výboru v pátek,“ řekl Filip.

Předseda KSČM přitom označil hlasování o nedůvěře vládě za „plácnutí do vody současné opozice“ a samotné vyvolání kroku za její „politický postoj“.

„Ale naším politickým postojem není vyvolání hlasování o nedůvěře.“ Komunisté budou hlasovat pro nedůvěru z jiného důvodu. „Protože jsme ztratili důvěru,“ zopakoval Filip.

Spolupráci s opozicí při plánovaném hlasování ale Filip odmítl. „Jedním z důvodů, proč jsme tolerovali vládu, bylo to, že si nedovedu představit, že by KSČM otevřeně spolupracovala například s TOP 09 nebo s ODS, které zásadně říkají, že s námi nikdy,“ prohlásil.

Události: Opozice má dost hlasů pro svolání schůze o nedůvěře vládě (zdroj: ČT24)

Přístup KSČM k hnutí ANO po příštích volbách se však může zase změnit a vrátit do původních kolejí před vypovězením dohody o toleranci, jak naznačil Filip. „Věci, které se dějí do voleb, jsou věci, které se týkají konkrétního volebního období… Nové volební období nově rozdává karty a každá politická strana se musí rozhodnout, jak se bude chovat,“ uvedl.

Komunisté vypověděli toleranční dohodu s menšinovou vládou hnutí ANO a ČSSD před měsícem. Poslední kapkou bylo podle Filipa to, jak se vyvíjela otázka sloučení pojišťoven ministerstva vnitra a ministerstva obrany, které žádali.

Filip zpochybnil důkazy ve vrbětické kauze

Místopředseda Poslanecké sněmovny se rozchází s představiteli vládních stran také v osobní rovině. S prohlášením premiéra Andreje Babiše (ANO) i vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) v kauze výbuchů ve Vrběticích nesouhlasí.

„Pro mě důvodné podezření není důkaz. Důvodné podezření se má buď potvrdit, nebo vyvrátit. Tak se postupuje v právu a v právním státě,“ je přesvědčen Filip. „Nemáme žádný důkaz,“ dodal ke kauze, ačkoli žádný poslanec KSČM nebyl na jednání bezpečnostního výboru.

Vyšetřovacích verzí je podle Filipa víc. „Pochybnosti mám,“ řekl. Nedůvěřivý je i vůči českým tajným službám, které si měly podle jeho slov závěry vyšetřování vymyslet a hlavní roli v tom měly hrát zahraniční korporace.

„Jsem přesvědčen o tom, že některé zahraniční nadnárodní korporace mají obrovský zájem o zakázky, které mohl vyhrát Rosatom, například na Dukovanech. Mají zájem na tom, abychom nekupovali Sputnik V,“ představil svůj názor Filip. „Nemám pro to důkaz, ale mohu si to myslet,“ dodal.

Přestože Ruská federace zařadila Česko po vypuknutí krize na listinu nepřátelských zemí, KSČM trvá na tom, že Rusko není nepřítelem. „Český zájem je, abychom měli co nejlepší vztahy se svými sousedy, co nejlepší vztahy se všemi zeměmi OSN, kam můžeme prodávat naše výrobky, s kterými můžeme spolupracovat,“ prohlásil Filip.

„Myslím si, že nejlepší, co bychom mohli udělat pro zlepšení našich vztahů s Ruskou federací a Spojenými státy, by bylo, kdybychom pokračovali ve výstavbě Temelína,“ řekl Filip.