Besser: Nová dohoda s církvemi je nejspravedlivější cesta

Praha – Přelomová smlouva s církvemi se zřejmě stane skutečností. Stát se podle ní zaváže vyplatit církvím 59 miliard korun. Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) považuje tento krok za zcela logický a připomíná, že je pro stát mnohem výhodnější odkoupit budovy veřejných institucí ze současného vlastnictví církve, než je stavět znovu. Církvím by se mělo ulehčit i v tom smyslu, že přestanou být na státu ekonomicky závislé a jednou provždy se vzdají jakýchkoliv dalších nároků na český stát.

Vláda definitivně schválila ekonomickou odluku církve od státu. Ten tak vyplatí církvím během třiceti let 59 miliard korun a vrátí jim přes polovinu majetku. Podle Bessera by se tak mohlo začít dít již od 1. ledna 2013, nicméně nejdříve je třeba o nutnosti tohoto řešení přesvědčit i opozici. „Opozice zřejmě nesouhlasí s jakýmkoliv vyrovnáním s církvemi a náboženskými společnostmi, ale to je o světonázoru, to není o ekonomice,“ doplnil.

Ministr zároveň připomíná, že v současné době jsou církve na státu ekonomicky závislé. „Stát to stojí nemalé peníze, a pokud to tak bude pokračovat dále, tak i po třiceti letech budeme církvím platit mzdy církevních a duchovních hodnostářů,“ připomněl. Cesta ekonomické odluky je tak dle jeho názoru „nejčistší, nejekonomičtější a nejspravedlivější“.

Parametry vyrovnání s církvemi
Zdroj: ČT24

Než aby obce stavěly nové školy či domovy důchodců, je podle ministra snazší přiklonit se k nákupu samotných nemovitostí. Stát od církve odkoupí zejména ústavy sociální péče, domovy důchodců a další objekty, které jsou ve správě ministerstva zdravotnictví či dalších ministerstev. „Toho je za 30 miliard, za dalších 9 miliard je majetek obcí. Dále tam je za 3 miliardy národních parků a za 5 miliard majetky krajů,“ dodal Besser.

Církevní nároky na stát skončí

Součástí dohody bude i velmi přelomová skutečnost, která v předchozím podobném návrhu Topolánkovy vlády nefigurovala. „Pokud dojde ke schválení tohoto zákona a k podepsání smluv, tak církve se vzdávají veškerých dalších nároků na český stát jednou provždy,“ vysvětlil ministr. Zároveň dodal, že pokud bude schválen tento zákon, bude ukončena platnost zákona z roku 1949, podle něhož se český stát zavazuje platit platy duchovním a církevním hodnostářům.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)