Během týdne se dle meteorologů ochladí a přijdou srážky

Tento týden bude v Česku převládat počasí s proměnlivou oblačností, místy s přeháňkami, které budou na horách přecházet do sněžení. Postupně se mírně ochladí, v noci může během víkendu mrznout. Zatímco nejvyšší odpolední teploty se budou na začátku týdne pohybovat kolem patnácti stupňů Celsia, v sobotu ani v neděli většinou nepřekročí deset stupňů. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Období do konce listopadu a na začátku prosince bude podle dlouhodobé prognózy počasí jako celek zřejmě teplotně i srážkově normální.

Pondělí bylo zřejmě nejslunečnějším dnem celého týdne, místy se objevily přeháňky. Nejvyšší odpolední teploty dosáhly čtrnácti stupňů, na jihu Moravy až šestnácti stupňů Celsia. Pocitovou teplotu ale snížil čerstvý západní až jihozápadní vítr s nárazy o rychlosti kolem padesáti kilometrů v hodině, který odpoledne slábl.

V úterý bude zpočátku ještě polojasno, postupně ale bude přibývat oblačnosti. Přeháňky meteorologové očekávají zejména na horách, kde mohou být smíšené a sněhové. Nejvyšší denní teploty budou nejčastěji mezi devíti až třinácti stupni Celsia, na jihu Moravy o dva stupně vyšší.  

Od poloviny pracovního týdne a o víkendu bude oblačno až zataženo. Z mraků bude místy pršet, na horách sněžit. Denní teploty se budou zvolna snižovat, o víkendu maxima dosáhnou devíti stupňů Celsia. Ranní minima budou kolísat mezi sedmi a dvěma stupni Celsia, koncem týdne mohou klesnout i pod bod mrazu.

Teploty budou průměrné či lehce nadprůměrné

Další tři týdny budou provázet průměrné či lehce nadprůměrné teploty, větší a déletrvající ochlazení oproti průměru se zdá málo pravděpodobné, uvedli meteorologové v aktuálním výhledu počasí. V poslední listopadové dekádě a na počátku prosince předpokládají průměrné noční minimální teploty kolem bodu mrazu, během některých nocí bude krátkodobě mrznout.

Přes den se budou nejvyšší teploty pohybovat nejčastěji mezi třemi až sedmi stupni Celsia. Po srážkově bohatším týdnu na začátku listopadu se nadcházející období pravděpodobně nebude vymykat z dlouhodobých hodnot, bohatší na srážky by mohl být přelom listopadu a prosince.