ANO zrušilo účast na jednání o důchodech na Hradě. Odmítáme dělat vládě stafáž, řekl Havlíček

Události: Hnutí ANO odmítlo účast na jednáních o důchodech (zdroj: ČT24)

Opoziční ANO podle Hradu zrušilo účast na plánovaném pondělním jednání o důchodové reformě. Další jednání v současném formátu, tedy se zástupci ANO a koalice, považuje nyní prezident Petr Pavel za bezpředmětné, nicméně plánovanou schůzku a návazná jednání i při absenci opozičního subjektu zachová. ANO zdůvodnilo zrušení účasti na jednání o penzích tím, že premiér Petr Fiala (ODS) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) opakovaně deklarovali, že reformu přijmou bez ohledu na jednání s opozicí.

Pavel s vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a s trojicí zástupců ANO o penzijní reformě poprvé jednal 28. března. Oznámil poté, že se všechny strany shodly, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnu prodlužovat. Opoziční hnutí následně shodu popíralo.

„Nevím, co se změnilo, ještě v neděli Alena Schillerová (ANO) uvedla, že na schůzku jsou připraveni, že přijdou,“ řekl Jurečka. Zmínil, že schůzka byla také odsouhlasena hnutím ANO před zhruba dvěma týdny.

Přístup ANO jej mrzí. „Tady bych očekával, že je to tak klíčové a zásadní téma pro budoucnost země, že tady zvítězí zodpovědnost nad laciným politikařením a nad politickým marketingem a naháněním hlasů za každou cenu, protože důchodovou reformu Česko jednoznačně potřebuje,“ podotkl Jurečka.

Ministr práce Jurečka o zrušení účasti ANO na schůzce o důchodové reformě (zdroj: ČT24)

Podle něj zástupci ANO Alena Schillerová a Karel Havlíček házejí v tuto chvíli do důchodové reformy „vidle“. Zmínil, že takto se zodpovědná politika dělat nedá. Podotkl, že za poslední rok přizval zástupce opozice do pracovní skupiny, desetkrát s nimi měl jednání a zástupci ANO nedokázali zaslat žádné připomínky.

„Požádal jsem je o připomínky, o jejich konkrétní návrhy, musím říct, že s kolegy z hnutí SPD spolupráce byla o něco lepší. Ti se dokázali vyjádřit, dokázali své připomínky a podněty zaslat. Od hnutí ANO jsem za celou tu dobu nedostal žádnou písemnou připomínku, žádný konkrétní návrh, žádnou konkrétní představu, jak by důchodová reforma průběžného pilíře měla vypadat,“ podotkl také Jurečka s tím, že je ale připraven dále hledat shodu na tom, jak důchodovou reformu upravit.

Havlíček: Odmítáme dělat vládě stafáž

Havlíček na tiskové konferenci zmínil, že ANO jednalo korektně. „Setkali jsme se, dali jsme několikrát jasně najevo naše stanoviska, řekli jsme, s čím nesouhlasíme, například se zvýšením věku odchodu do důchodu,“ řekl Havlíček s tím, že hnutí naopak například souhlasilo se změnou v rámci profesí.

„Musíme ale konstatovat, že některá naše vyjádření byla dezinterpretována, zejména co se týká prodlužování odchodu věku do důchodu, proti čemuž jsme se okamžitě vymezili ještě na tiskové konferenci,“ podotkl Havlíček a zmínil, že vládní představitelé opakovaně hovořili o tom, že změny udělají bez nich. „My odmítáme dělat vládě stafáž, z tohoto důvodu jsme poslali včera zdvořilostní vysvětlující dopis panu prezidentovi, kde jsme ukázali, proč jsme se takhle rozhodli, zrekapitulovali jsme ještě jednou náš postoj a považujeme tímto celou věc za uzavřenou,“ dodal Havlíček.

Ano ruší účast na jednáních o reformě penzí (zdroj: ČT24)

Schillerová posléze ke zvyšování věku odchodu do penze zopakovala, že s tím hnutí nesouhlasí. „Pro nás to je natolik citlivá politická otázka, že je to pro nás nepřekročitelné,“ zdůraznila na tiskové konferenci. Zmínila, že to, čím „straší“ vláda, se nezakládá na pravdivých číslech.

„Připomínáme že už před čtrnácti lety v roce 2010 strašila tehdejší vláda ODS a TOP 09, že je důchodový systém před kolapsem a jejich varování se tehdy nenaplnila, naopak je potřeba podporovat hospodářský růst, je potřeba dělat prorodinnou politiku,“ podotkla s tím, že to v krocích vlády hnutí nevidí.

„Připomínám, že když v roce 2014 hnutí ANO poprvé vstupovalo do vlády, tak byl důchodový systém skutečně v deficitu necelých 49 miliard korun, ale v roce 2018 už byl v přebytku 18,6 miliardy, v roce 2019 v přebytku 16,4 miliardy a i po covidovém propadu jsme nynější vládě v roce 2021 předali téměř vyrovnaný důchodový systém, byl v mírném deficitu minus 2,26 miliardy korun,“ dodala.

Podle ANO je správnou cestou penzijní reformy hledání nových zdrojů a snižování podílu šedé ekonomiky, dále důsledný výběr daní, snižování provozních výdajů ministerstev, Úřadu vlády a dalších státních institucí, ale také podpora dlouhodobého hospodářského růstu a porodnosti prostřednictvím prorodinné politiky nebo nový zdroj přímého financování důchodů s garancí státu, takzvaný investiční pilíř.

V pondělí měli politici hovořit například o předčasných odchodech do důchodu u náročných profesí, všechny strany si podle Pavla měly vzájemně dodat podklady. Hrad v pátek uvedl, že materiály zúčastněné strany dodaly v termínu s výjimkou právě hnutí ANO. Havlíček rovněž uvedl, že s prezidentem může hnutí jednat i v budoucnu.

Fiala: ANO se dohodnout nechce

Na zrušení schůzky reagoval i premiér Fiala. „Proč hnutí ANO zrušilo další jednání o důchodové reformě? Protože se zkrátka na ničem dohodnout nechce,“ reagoval premiér Fiala na sociální síti X. „Nemají žádný plán, nejsou schopní přijít s alternativními návrhy, umějí jenom bořit, strašit lidi a hájit zájmy svého šéfa,“ kritizoval.

Koalice podle ministerského předsedy předložila dobrý návrh reformy pro všechny, kteří už v penzi jsou, nebo se na ni teprve chystají. „Hnutí ANO všem těmto lidem vzkazuje, že mu na nich nezáleží a nezajímá je, jak jim stát ve stáří pomůže,“ poznamenal. ANO podle něj zrušilo polovinu všech navrhovaných termínů k jednání.

Schillerová v reakci na Fialovo vyjádření opáčila, že kdyby premiér chtěl hledat s opozicí shodu, vedl by jednání sám. „Místo toho v tichosti okopával neustále opozici kotníky,“ prohlásila.

V sobotu na ostravském kongresu občanských demokratů v Ostravě Fiala řekl, že reformu vláda prosadí, ať už k tomu dá opozice souhlas, nebo ne. Je to jeden z hlavních slibů vlády, uvedl.

Předsedkyně sněmovny a koaliční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na síti X poděkovala Pavlovi, že „nasvítil bezradnost hnutí ANO“. „Nemají žádná řešení, před problémy strkají hlavu do písku, na budoucnosti jim nezáleží. Jejich bojkot jednání o důchodové reformě je vrchol ledovce. Politiku destrukce s nimi zažíváme v Poslanecké sněmovně již dva a půl roku,“ konstatovala. Později také dodala, že hnutí na reformu mělo osm let. „Je to takové vábení voličů. Nevím, jestli by jich potřebovali šestnáct, třicet nebo kolik času je potřeba pro hnutí ANO, aby něco udělalo,“ uvedla pro ČT.

„To, že hnutí ANO nabídku spolupráce nepřijalo, opravdu svědčí o tom, že chce nahnat své politické body a staví se k tomu s velkou destrukcí,“ podotkla také místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Pavla Pivoňka Vaňková (STAN).

Postoj hnutí ANO kritizovala i druhá opoziční strana SPD, kterou zatím prezident na Hrad nepozval, ale její zástupci uvedli, že jsou připraveni o důchodech jednat. „Myslím, že hnutí ANO zatím nemá jasno o důchodové reformě, zatímco SPD od začátku říká, jak by důchodová reforma měla vypadat,“ uvedla místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Lucie Šafránková (SPD) a dodala, že strana naprosto odmítá zvyšování věku odchodu do důchodů nad 65 let a také snižování nově přiznaných důchodů od roku 2023.

Kolovratník čeká na diskusi ve sněmovně, Kupka hovořil o nezodpovědnosti ANO

Poslanec Martin Kolovratník (ANO) řekl v pořadu Události, komentáře, že celou situaci nevidí ani jako útěk od jednání, ani jako krach celé reformy. Připomněl situaci z roku 2018, kdy tehdejší vláda přinesla do sněmovny návrh zákona o liniových stavbách a ptala se opozice, jaký má názor a diskutovala s ní. Podle něho by měla být taková debata i nyní. „Počkejme si na to, co přinese vládní koalice. Premiér Fiala ještě v listopadu roku 2022 tvrdil, že se nebude zvyšovat věk odchodu do důchodu. A najednou se zvyšuje.“

Připustil, že v některých věcech jsou vůči koalici v principiální neshodě. Například ohledně úpravy valorizačního mechanismu. „Měl by se vrátit o rok zpátky.“ Další neshoda spočívá právě v (ne)zvyšování věku odchodu do důchodu.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) uvedl, že koalice nikdy neřekla, že si to prosadí podle svého. „Nám záleží na tom, abychom toto důležité rozhodnutí dokázali dát dohromady společně.“

Moderátor pořadu Události, komentáře Daniel Takáč v této souvislosti připomněl slova premiéra na sněmu ODS, kde řekl: „Když s tím opozice nebude souhlasit, tak to prostě prosadíme.“

Kupka dál trval na tom, že koalice dala najevo, že je připravena jednat o tom, jak by mohl vypadat kompromis. „I přesto, že je postoj hnutí ANO takto nezodpovědný (nepůjde na setkání na Hradě), tak to prosadit musíme.“ Připomněl, že místopředsedkyně ANO Alena Schillerová ještě minulý týden uváděla, že zástupci ANO na schůzku půjdou. „Nevím, co se přihodilo.“

Kolovratník k tomu dodal, že pokud ANO dostane ve volbách v příštím roce důvěru, tak se vrátí k revizi zákona i k revizi příjmů státu, „aby na to zkrátka bylo“.

Ředitel služby dopravní policie Michal Hodboď, ministr dopravy Martin Kupka a poslanec Martin Kolovratník v debatě o penzijní reformě a policejním Speed Marathonu (zdroj: ČT24)

Prezident Pavel vyjádřil zklamání

Pavel vyjádřil zklamání z rozhodnutí ANO a podle Hradu vnímá téma jako celospolečensky důležité a dlouhodobé, proto se snažil vytvořit prostor pro politickou diskusi vlády a opozice. Pondělní termín jednání i jeho obsah byl na minulé schůzce podle kanceláře prezidenta odsouhlasen všemi, zrušení dopisem ve čtvrtek odpoledne považuje Pavel za nekonstruktivní.

„Další rozhovory v současném formátu považuje prezident po veřejných výstupech představitelů hnutí ANO k tématu a po zaslání dopisu za bezpředmětné a pozici ANO k tématu důchodů za dostatečně zřejmou,“ uvedl Hrad. „Prezident republiky se bude však důležitému tématu věnovat i nadále a plánovanou schůzku a návazná jednání zachová,“ dodal.

Jurečka dříve přislíbil, že do pondělního jednání na Hradě vláda o reformních změnách penzí jednat nebude. V pátek ale uvedl, že „trpělivě čekal“, teď je ale připraven kabinetu návrh předložit k projednání 30. dubna. Zmínil, že je ale také připraven dál jednat o úpravách a nastavení parametrů do takzvaného druhého čtení zákona ve sněmovně. Definitivně schvalovat reformu na plénu sněmovny chce vládní koalice na podzim. 

Hnutí ANO zároveň připustilo, že projednávání důchodové reformy bude ve sněmovně obstruovat. Tvrdí, že pokud uspěje v příštích volbách, tak reformu přepracuje.

Redaktor ČT Petr Vašek komentuje zrušení účasti hnutí ANO na jednání o reformě penzí (zdroj: ČT24)

Petr Vašek: Obě strany si nerozuměly od začátku

Redaktor ČT Petr Vašek považuje krok ANO za nepřekvapivý, vzhledem k událostem posledních týdnů. „Když si to zrekapitulujeme, tak schůzka mezi Petrem Pavlem, hnutím ANO a vicepremiérem Marianem Jurečkou proběhla 28. března, na ní Petr Pavel oznámil dohodu na zvyšování věku odchodu do důchodu, hnutí ANO to poté popřelo, o týden později to popřel i předseda hnutí ANO Andrej Babiš, a to poměrně důrazně, kdy řekl, že si prezident Petr Pavel vymýšlí, tak už tady se vztahy vyostřily,“ podotkl Vašek s tím, že druhá vlna přišla na kongresu ODS v Ostravě.

„Tam Petr Fiala ostře zkritizoval přístup hnutí ANO k jednání o důchodové reformě,“ dodal redaktor a zmínil, že podle něj jde nyní o politické ukončení vyostření vztahů mezi vládou a opozicí a dokresluje to současné vztahy mezi oběma stranami. „Ukazuje to také, že máme dva měsíce před volbami a že to asi do voleb lepší nebude.“

V souvislosti s diskutovanou schůzkou na Pražském hradě, kdy Pavel po jednání oznámil shodu na zvyšování věku odchodu do důchodu a hnutí ANO to poté odmítlo, Vašek zmínil, že pravděpodobně došlo k nedorozumění. „Já si myslím, že ty dvě strany si od začátku nerozuměly, vlastně si nerozuměly ani v tom, jak chápou jednotlivé pojmy důchodové reformy. Takže je otázka, jestli by to jednání v pondělí vůbec někam vedlo,“ dodal.