Odmítáme zvyšování důchodového věku, řekl Juchelka. Podle Skopečka ANO popírá samo sebe

Události, komentáře: Jan Skopeček a Aleš Juchelka (zdroj: ČT24)

Na schůzce k penzijní reformě v otázce navyšování věku odchodu do důchodu žádné konkrétní rozhodnutí nepadlo, řekl v pořadu Události, komentáře místopředseda poslaneckého klubu ANO Aleš Juchelka a dodal, že s růstem věku odchodu do penze ANO kategoricky nesouhlasí. Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) dodal, že hnutí v minulosti hovořilo o zvyšování a mělo osm let na to, aby přineslo svůj koncept, což neudělalo, a nyní se snaží nabourávat změny současné vlády.

Prezident Petr Pavel v týdnu uvedl, že si stojí za výroky po jednání o důchodové reformě. Na tiskové konferenci minulý týden prezident oznámil, že na budoucím prodlužování věku odchodu do důchodu je shoda a že debata se dále povede nad způsobem výpočtu. ANO se k dohodě ale nehlásí.

„Nic takového skutečně nepadlo. Naopak my jsme tam rozporovali způsob navyšování věku odchodu do důchodu, co navrhuje vláda, stejně jako někteří demografové a sociologové, že to je nešťastné, nespravedlivé, pokud by to takhle na sílu chtěli protlačit,“ uvedl Juchelka s tím, že na následné tiskové konferenci s prezidentem nebyl, ale už dva roky říká, že hnutí nechce zvyšovat věk odchodu do penze.

„Takhle to bylo vždy a říkal jsem to v tisíci různých pořadech, takže na tom by se nic nezměnilo během deseti či patnácti minut, kdy se o tom jednalo s panem prezidentem a ministerstvem práce a sociálních věcí,“ podotkl Juchelka s tím, že podle něj jde skutečně o nedorozumění.

Skopeček připomněl, že když byla Alena Schillerová (ANO) ministryní financí v předchozí vládě, tak vybízela ke zvyšování věku odchodu do důchodu. „Uběhne pár let, máme ANO v opozici a bez ohledu na to, že změny v penzijním systému jsou nezbytné, (...) penzijní systém je v deficitu, demografický trend je jasný, stárne populace, tak ANO je populisticky kvůli zisku hlasů voličů schopno popřít samo sebe, ale to se děje poměrně často,“ dodal.

Je přesvědčen o tom, že takto vážné změny musí být projednávány napříč politickým spektrem. „Rušení penzijních reforem jsme si zažili. Hnutí ANO zrušilo Nečasovu reformu a mělo osm let na to, aby představilo nějaký jiný koncept. Neudělalo to a teď se snaží nabourávat, brzdit a zpochybňovat i ty změny, se kterými přichází tato vláda,“ podotkl. Přál by si debatovat o změnách penzí, ale s hnutím ANO to podle něj není možné.

Juchelka: ANO chce kompromis

Juchelka zmínil, že přes zvyšování věku odchodu do důchodu „nejede vlak“, hnutí ale zároveň podle něj chce posunout důchodovou reformu dále, případně dojít ke kompromisům. Zmínil, že opozice přišla také s návrhy, jak dostat do důchodového systému i nějaké příjmy a dodal, že jsou body, se kterými opozice souhlasí.

„Můžeme se bavit o vdovských důchodech, minimálním důchodu, společném důchodu manželů, vyměřovacím základu, pečujících osobách a jejich důchodech a tak dále, s tím problém nemáme,“ podotkl Juchelka s tím, že chce také řešit téma motivace seniorů pracovat dále. „Nelíbí se nám, že vláda chce neustále další slevy na důchodovém pojištění a tím pádem zvyšuje schodek systému, toho prvního pilíře jako takového,“ dodal.

Skopeček podotkl, že se snaží dlouhodobě od hnutí ANO získat informaci, jakým způsobem by zajistila udržitelnost systému. „Ještě jsem nikdy nedostal žádnou odpověď, mluví o velmi parametrických věcech, které určitě neznamenají stabilitu finančního systému. Ta může nastat třemi způsoby – buď výrazně zvýšíme daňové zatížení, aby do toho systému přitékalo víc peněz, anebo naopak budeme snižovat podíl penzí v budoucnu, anebo prodloužíme věk odchodu do důchodu a v této trojici se můžeme o kompromisu bavit,“ dodal s tím, že hnutí ANO ale o těchto třech věcech nechce diskutovat.