Z manga nebo okurky dokázali zruční kuchaři vykouzlit realistické sochy

(Třebíč) - V Třebíči dnes soutěžili mladí kuchaři do jednadvaceti let. Jejich výtvory ale nikdo neochutnal. Utkali se totiž ve vykrajování dekorací z ovoce a zeleniny, tedy v takzvaném carvingu. Mistrovství České republiky se v Třebíči konalo už podesáté.

Desátý ročník Junior carving cup v Třebíči důkladně prověřil zručnost i fantazii mladých kuchařů. Soutěžili ve čtyřech kategoriích. Divácky nejvděčnější byly ty, ve kterých junioři připravovali své výtvory přímo před obecenstvem. V časovém limitu tak museli soutěžící svůj výtvor vymyslet, vyrobit i naaranžovat tak, aby co nejvíce zaujal porotu.

„Největším hitem současnosti jsou 3D kompozice. Ty jsou také divácky velice atraktivní. Můžeme si je představit jako sochy ze zeleniny nebo ovoce,“ uvedl pořadatel soutěže a průkopník carvingu v ČR Luděk Procházka.

Mezi soutěžící se postavila i teprve devatenáctiletá mistryně Evropy Eliška Vostalová z Třebíče. Právě pod jejíma rukama vzniklo sousoší bájných Fénixů. Pracovala na něm několik dnů. „Kompozice trvá tak dva tři dny, protože se na ni opravdu musíme soustředit,“ řekla Vostalová.

1 minuta
Umění zručných řezbářů
Zdroj: ČT24

Porota o vítězi rozhodne podle kvality provedení, obtížnosti práce, stupně originality, celkového dojmu a dodržení zadání. Body ale může strhnout i v případě, že by se výtvor soutěžícího příliš podobal pracem z jiných soutěží.

Do soutěže se mohli zapojit i úplní amatéři. Těm byla dokonce věnována celá jedna kategorie. Začínající řezbáři museli v časovém limitu hodiny a čtvrt vytvořit co nejoriginálnější výtvor z cukrového melounu. V ostatních kategoriích sloužily k vyřezávání například okurky, cukety, jablka nebo manga.

  • Předem připravená soutěžní kompozice zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4773/477261.jpg
  • Jedna z pečlivě vybraných 3D kompozic zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4773/477255.jpg
  • Kompozice s názvem Mořský svět zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4773/477263.jpg

Pravidla soutěže jsou poměrně přísná. Počet surovin na výrobu dekorace je omezený většinou na dva kusy. Soutěžící musí pracovat na místě a nesmí mít nic připraveného z domova. Výjimku samozřejmě tvoří kategorie „kompozice“, do které nosí řezbáři své výrobky už připravené. V neposlední řadě také nejsou povoleny žádné motorové pomůcky. 

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Archiv

Válka na Blízkém východě minutu po minutě: říjen 2023

1. 12. 2023

Za smrt pacientky ve zlínské nemocnici může personál, konkrétního viníka ale policisté nenašli

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně pochybila při endoskopickém výkonu, po kterém jedna pacientka zemřela a jedna byla těžce zraněna. Podle policie selhal zdravotnický personál, když zaměnil sterilní látku za desinfekci. Konkrétního viníka se ale nepodařilo najít a kriminalisté tak případ odložili. Informovala o tom mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková. Nemocnice je v současnosti vyšetřována také kvůli nákaze pacientů a personálu salmonelózou – celkem onemocnělo 68 lidí.
16. 1. 2020

Před 30 lety se snídalo u Mitterranda. Husák musel počkat, přednost dostal Havel

Za tradiční prvenství Francoise Mitterranda bývá považován fakt, že se stal prvním socialistickým prezidentem v dějinách Francie. Výrazná osobnost evropské politiky 20. století má ovšem význam i pro dějiny české, potažmo československé – Mitterrand byl totiž prvním západním státníkem, který před rokem 1989 jednal s představiteli tuzemského disentu, a postavil je tak téměř na roveň Husákovy a Jakešovy nomenklatury.
9. 12. 2018

Ferdinand Peroutka. Muž střední cesty, kterou zavály dějiny

Novinář Ferdinand Peroutka, nejzvučnější hlas české názorové publicistiky 20. století a břitký kritik nacistické i komunistické totality, označil svého předchůdce Karla Havlíčka Borovského v dobrém slova smyslu za muže střední cesty. On sám jím byl také - jen mu ji zavály dějiny. Od jeho smrti právě uplynulo čtyřicet let.
25. 2. 2015Aktualizováno20. 4. 2018
Načítání...