Vizitka prezidenta NKÚ Františka Dohnala

Vizitka prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Františka Dohnala:

Datum a místo narození
28. dubna 1960 v Dačicích (Jindřichohradecko).

Vzdělání
Vystudoval elektrotechnickou fakultu Českého vysokého učení technického v Praze, obor radioelektronika, na elektrotechnické fakultě ČVUT absolvoval i postgraduální studium, obor automatizované systémy řízení.

Současná funkce
Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu od listopadu 2005.

Předchozí zaměstnání a funkce
Do roku 1990, kdy byl zvolen do jihlavského zastupitelstva, pracoval jako vedoucí oddělení výpočetní techniky OÚNZ Jihlava, v roce 1991 ve vlastní firmě TESOFT Jihlava. V letech 1991 až 1998 byl starostou Jihlavy, poté pracoval jako výkonný místopředseda Svazu měst a obcí ČR pro mezinárodní vztahy a nezávislý konzultant. V roce 2000 byl zvolen prvním hejtmanem kraje Vysočina a po volbách v roce 2004 byl do zvolení šéfem NKÚ zástupcem hejtmana. V období 1993 až 1999 byl předsedou Svazu měst a obcí. Zhruba v téže době zastával i funkci vedoucího české delegace v Kongresu místních a regionálních orgánů Rady Evropy (CLRAE), v letech 2001 až 2005 byl viceprezidentem komory regionálních orgánů CLRAE.

Členství a funkce v politických stranách
V politice se Dohnal začal angažovat v roce 1988, kdy navázal spolupráci s Československou stranou socialistickou. Jejím členem se stal v roce 1990, o šest let později ale ze strany vystoupil. Pro krajské volby v roce 2000 byl jako nestraník lídrem tehdejší čtyřkoalice a v roce 2004 lídrem kandidátky KDU-ČSL na Vysočině. V roce 2005 se stal členem KDU-ČSL, stranu však ještě v listopadu téhož roku kvůli zvolení prezidentem NKÚ opustil.

Ostatní
Před zvolením do čela NKÚ řekl, že se úřad potýká se dvěma problémy - nedůvěrou v kontroly (způsobem zacházení s nálezy) a s nutností potýkat se s politiky.