Ve Městě Albrechticích svítí na náměstí Radovánek

Pravá vánoční atmosféra  panovala v pátek 30. listopadu na náměstí ve Městě Albrechticích během slavnostní akce, jejímž vyvrcholením bylo rozsvícení vánočního stromu. Ten si místní obyvatelé v rámci hlasování pojmenovali Radovánek a symbolicky tak vkročili do období Adventu.

Tradiční slavnost Setkání u vánočního stromu na albrechtickém náměstí začala ve 13 hodin, kdy se sem začali scházet první návštěvníci. Celým programem provázel moderátor Jiří Veselý, který úvodem představil instituce podílející se na plánování rozvoje sociálních služeb na území Albrechticka, celkem devíti obcí. Ve stáncích nabízeli informace o své činnosti a výrobky svých klientů zástupci Sociálně terapeutické dílny Harmonie, Slezské diakonie a Poradny rané péče Matana a nechyběla ani obecně prospěšná společnost Help-in. S těmito subjekty Město Albrechtice spolupracuje v rámci zajištění kvalitních sociálních služeb pro seniory, osoby se zdravotním postižením, rodiny s dětmi, mládež, etnické skupiny, osoby bez přístřeší a v nouzi.

Spojení slavnostního rozsvěcení vánočního stromu a ukázka sociálních služeb nebyla vůbec náhoda. Vždyť právě v adventním čase je vhodné si připomenout, jak důležité je pomáhat těm, kteří měli v životě méně štěstí. Zábavný program zahájila kapela Duo White se songy průřezem všech možných žánrů a přidala i písničky na přání, takže si na své přišel jistě každý. Poté vystoupily děti z albrechtické Základní umělecké školy s koledami a vánočními říkadly. Navázaly na ně děti z mateřské školy se svým pečlivě nacvičeným programem a děti ze základní školy pak přidaly živý betlém, zimní taneček a pohádku „Ať žijí duchové“, která sklidila u diváků velký úspěch a zasloužený potlesk.

Konec programu byl v režii sboru Základní školy Janáčkovo náměstí v Krnově, který svým podáním vánočních písní naladil početné publikum na úplný závěr adventní slavnosti – rozsvícení vánočního stromu, který si letos diváci pojmenovali Radovánek, protože Vánoce jsou obdobím radosti a pohody.

Živý strom, který na albrechtickém náměstí stojí už desítky let, se rozsvítil přesně v 17 hodin odpoledne za doprovodu kostelních zvonů a bouřlivého potlesku účastníků adventního setkání, kteří již tou dobou zaplnili albrechtické náměstí do posledního místa. „Letošní setkání u vánočního stromu se podle mě nadmíru vydařilo. Přestože nám počasí příliš nepřálo, lidí přišlo hodně a příjemně mě překvapilo, že ti naši místní mají k sobě stále hodně blízko a i v té dnešní všelijaké době se dokážou skvěle bavit,“ podotkla místostarostka Města Albrechtice Jitka Hanusová.

Zábava i po rozsvícení Radovánka pokračovala vystoupením skupiny Duo White, stánkovým prodejem a hlavně pohodovým pozastavením nad připraveným punčem, svařeným vínem a dalšími vánočními lahůdkami.

Petra Veselá, Město Albrechtice