Při havárii letadla Concorde v Roissy u Paříže zahynulo 113 osob

Paříž - Krátce po startu u letiště Charlese de Gaulla v Roissy u Paříže se 25. července 2000 zřítilo nadzvukové letadlo společnosti Air France typu Concorde letící do New Yorku. Jednalo se o první i poslední havárii letounu Concorde v historii. Nadzvukový Concorde, let 4590, na jehož palubě byli především němečtí turisté, začal hořet na levém křídle již na zemi. Posádka však nemohla startovací manévr zastavit a musela vzlétnout. Plán nouzově přistát na nedalekém letišti v Le Bourget se nezdařil.

I když havárie nebyla ve světě nejhorším neštěstím posledních let, vyvolala ve Francii velké emoce. Šlo o první katastrofu nadzvukového dopravního letadla, které se stalo symbolem technického pokroku a luxusu. Pro Francii byla katastrofa i psychologickou ranou, neboť projekt vyvinutý společně s Británií je v zemi předmětem obdivu a pýchy. Podle údajů francouzského Úřadu pro vyšetřování nehod (BEA) havárii způsobila 43centimetrová kovová lišta na dráze, která poškodila pneumatiku podvozku. Ta po kontaktu s lištou explodovala a její kusy prorazily jednu z nádrží plných paliva, které se ihned vznítilo.

Hypermoderní letadlo Concorde je společným projektem leteckých společností British Airways a Air France. Po objasnění příčiny havárie a výrobě inovovaných součástek se obě letecké společnosti dohodli na opětovné zahájení provozu v září a říjnu téhož roku.