Premiéra muzikálu Hair na Broadwayi

New York - Jeden z nejslavnějších muzikálů všech dob, muzikál Hair  (Vlasy), spatřil světlo světa 29. dubna 1968 na Broadwayi. Muzikál měl premiérové představení již v roce 1967 v nově otevřeném off-broadwayském Public Theater. Popularity se mu však dostalo až po uvedení na Broadwayi, kdy byl upraven scénář a přidáno třináct nových písní. Uvedení muzikálu šokovalo konzervativnější část americké veřejnosti, včetně médií. Muzikál byl označován za divošský a provokativní. Nejvíce lidé odsuzovali nahotu, která se v představení objevila. Navíc veřejnost provokovalo i téma muzikálu  - válka ve Vietnamu, která rozdělovala celou Ameriku.

Po premiéře se muzikál Hair hrál nepřetržitě čtyři roky a dosáhl 1750 repríz. Za svou dlouholetou existenci byl hrán prakticky po celém světě a v roce 1979 se muzikál dočkal i své filmové podoby díky režisérovi Miloši Formanovi.

České publikum si na Hair muselo počkat až do roku 1995, kdy do Prahy zavítala The Broadway Musical Company New York, která zde představila divadelní verzi v angličtině. V češtině měl muzikál premiéru v prosinci 1996 v pražském divadle Pyramida.