Opravený Fryšták ochrání Zlín před desetitisíciletou vodou

Fryšták - Vodní dílo ve Fryštáku prochází rekonstrukcí. Ta má přehradu upravit tak, aby byla schopna lépe zabránit zaplavení Zlína. Povodí Moravy zahájilo opravu bezpečnostního přelivu tak, aby přehrada byla schopna zvládnout desetitisíciletou vodu. Rekonstrukce vodního díla zahrnuje i opravu odpadního koryta. Nádrž ve Fryštáku leží jen dva kilometry severně od Zlína, letos v srpnu dokázala zachytit dvousetletou vodu po prudkých přívalových deštích na Zlínsku a v Beskydech.

Mluvčí Povodí Moravy Veronika Slámová o rekonstrukci přehrady (zdroj: ČT24)

Státní podnik Povodí Moravy zahájil rekonstrukci skluzu bezpečnostního přelivu na vodním díle Fryšták. Jedná se o umělé betonové koryto, do něhož teče voda ve chvíli vysokých povodňových průtoků. „Rozšíříme jej tak, aby zvládl transformovat až destitisíciletou vodu,“ vysvětlil ředitel závodu střední Morava Pavel Cenek. Celá stavba potrvá podle něj tři až čtyři měsíce a vyjde zhruba na 2,5 milionu korun.

Stavební práce zajistí navýšení opěrných zdí skluzu a úpravu koncového úseku odpadní štoly. Pravý břeh vývaru získá dále opevnění kamennou dlažbou a spolu s tím opraví stavbaři dále i jeho zavazovací křídla, očistí kamenné zdivo a doplní chybějící kámen. Nebude chybět ani přespárování dosavadní dlažby odpadního koryta.  

  • Vodní nádrž Fryšták zdroj: www.pmo.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2923/292237.jpg
  • Přehrada ve Fryštáku prochází rekonstrukcí zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2924/292338.jpg
  • Dělníci opravují přehradu ve Fryštáku zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2924/292343.jpg

Fryšták už letos Zlín zachránil

O důležitosti vodní nádrže Fryšták se přesvědčili obyvatelé regionu při prudkých přívalových deštích na Zlínsku a v Beskydech v polovině letošního srpna. Díky úspěšným manipulacím na tomto vodním díle nezasáhl ničivý živel ohrožené části Zlína. Na vodním díle Fryšták zvládli transformovat extrémní průtok dvousetleté vody (80 tisíc litrů za sekundu) na neškodnou vodu dvouletou (11 tisíc litrů za sekundu). Hodnoty na přítoku do nádrže byly přitom dokonce o 25 tisíc litrů za sekundu vyšší než v roce 1997, kdy se přes území Moravy přehnaly ničivé povodně.