Objevitel nové metody v diagnostice plodu navštívil Olomouc

Olomouc - Ke zjištění genetického základu plodu stačí pouhý odběr krve z předloktí matky. Novou metodu teď zavedli do praxe lékaři z Fakultní nemocnice v Olomouci. Dnes je navíc navštívil Dennis Lo – světově uznávaný vědec, který tento postup objevil.

Už žádný složitý odběr plodové vody nebo části placenty během těhotenství uvnitř dělohy. Genetický základ plodu teď lékaři v Olomouci zjišťují mnohem šetrněji - z krve matky. „Odebereme 10 mililitrů její venózní krve a z velice složitým vyšetřením zjistíme RH faktor nenarozeného dítěte,“ popisuje přednosta Ústavu lékařské genetiky a fetální medicíny FNOL Jiří Šantavý. Odborníci z fakultní nemocnice už novou metodu použili u téměř stovky pacientek.

Profesor Dennis Lo z univerzity v Hongkongu - muž, který nový vědecký postup před patnácti lety objevil. Za svůj objev a řadu patentů, které souvisí se zaváděním metody, získal několik významných ocenění. „Koncem roku 1997 mě na základě studia různých materiálů napadlo, že když lze z krve pacienta zjistit DNA rakovinotvorných buněk, musí být možné najít v krvi matky DNA plodu,“ řekl Dennis Lo.

„Jedná se o úžasnou, novou metodu, která změní celý způsob testování nemocí v prenatálním stádiu,“ myslí si odborník na prenatální screening Howard Stephen Cuckle. Právě o novinkách v diagnostice u ještě nenarozených dětí teď v Olomouci diskutují odborníci z celé Evropy. Dvoudenní konference mimo jiné přispěje k výměně zásadních informací. Diskuse o co nejširším využití nové metody nenechávají chladnými odborníky i mimo Evropu. Podle nich nejpozději do pěti let plně nahradí současné postupy.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)