Největší zájem o IZIP je na jižní Moravě

Brno - Nejvíce pacientů, lékařů i nemocnic využívajících elektronickou zdravotní knížku je na jižní Moravě. Podle údajů Všeobecné zdravotní pojišťovny ji využívá v kraji téměř 300 tisíc lidí. Do projektu se zaregistrovalo téměř 2 700 zdravotních pracovníků a skoro 900 zdravotnických zařízení.

„Podle současného zákona musíme schovávat zdravotnickou dokumentaci 20 až 50 let. Nemocnici to finančně i personálně velmi zatěžuje, elektronická forma ušetří čas i peníze,“ řekl ředitel Fakultní nemocnice Brno-Bohunice Roman Kraus. V systému IZIP osobně vidí velký potenciál do budoucna. Fungovat může jen tehdy, pokud se do něj zapojí všichni – jak lékaři, tak pacienti.

Podobný názor má i praktický lékař Petr Sovadina. „Za posledních 6 let se situace stále zlepšuje, ale mnoho informací stále v systému chybí – často výsledky z laboratoří, rentgenů,“ uvedl Sovadina. Kusé informace lékaři práci nijak neurychlí.

Sovadina vyvrací názor, že se systémem IZIP přibyde lékařům množství administrativy. „Používám program, do kterého zapíšu pacientovi diagnózu a jedním kliknutím informace odešlu do IZIPu. Zabere to vteřinu, ale pacientovi to může v budoucnu třeba i zachránit život,“ dodal Sovadina. Podle něj je hlavní, aby měl pacient v elektronické podobě informace o dlouhodobých diagnózách nebo alergiích na léky. V Bohunicích řeší technické zajištění odesílání dat do IZIPu tak, aby nedošlo ke zbytečné administrativní zátěži. Ředitel nemocnice Kraus počítá, že jejich první záznamy se v elektronických knížkách objeví za měsíc.

Elektronická zdravotní knížka na jižní Moravě

Jihomoravský kraj drží prvenství v počtu pacientů, lékařů i zdravotnických zařízení využívajících IZIP. K 15. lednu 2011 je v kraji více než 300 tisíc uživatelů a téměř 2 700 zdravotních pracovníků. Spolupracuje 881 nemocnic, což představuje přibližně třetinu zařízení v kraji. Nejaktivnější je nemocnice v Kyjově, měsíčně odešle desítky tisíc záznamů. Nejvíce zaregistrovaných lékařů na FN Brno-Bohunice, jejich počet dosahuje téměř pěti stovek. VZP má na jihu Moravy okolo 690 tisíc pojištěnců.

Ředitel Fakultní nemocnice Brno-Bohunice Roman Kraus nevidí problém v tom, aby nemocnice vyplňovala pacientům informace do různých systémů, které si jednotlivé zdravotní pojišťovny v budoucnosti vytvoří. „Dokud nebudou do systému zapojeni všichni pacienti bez ohledu na pojišťovnu a lékaře, nebude plně fungovat. A bude neustále právem kritizován,“ doplnil Kraus.

Očekává, že plně funkční systém by přinesl nemocnici mnohamilionové úspory. Nedocházelo by například ke shodnému vyšetření pacietna dvakrát. Úspory přinese systém hlavně zdravotní pojišťovně, která by takto mohla lépe omezit nadbytečnou diagnostiku.

Funkční IZIP = kompletní informace o pacientovi na jediném místě

Pacientům knížka umožní mít kompletní evidenci v jedné složce. Každý lékař si tak snadno udělá přehled léků, které pacient bere, a nebo onemocnění, která prodělal. Lékaři jsou zatím k používá karet méně motivováni, z celkového počtu 40 tisíc využívá IZIP aktivně jen zhruba 3 tisíce lékařů. Dnes jim za každý záznam v kartě pojišťovna vyplatí 2 koruny jako kompenzaci. Elektronickou knížku mohou využívat pouze pojištěnci VZP.

Jiří Pašek:

„Je to jeden z informačních zdrojů. Výhodou je, že si elektronickou kartu nikdy nemůžete zapomenout doma. Záznamy jsou navíc zpětně jednoznačně dohledatelné a identifikují jejich autora.“

Ministerstvo zdravotnictví tlačí k elektronizaci Evropská unie. V nejbližší době se proto bude zabývat tím, jak by zdravotnictví s využitím informačních technologií mělo vypadat. Samotný IZIP přitom má exkluzivní smlouvu s VZP a spolupráci s jinými pojišťovnami prozatím nechystá, neboť šanci prý „dostaly v roce 2001 a neprojevily zájem“. Například pacienti v Rakousku přešli na elektronické karty povinně, IZIP však vidí v dobrovolné nabídce pro klienty VZP výhodu. „Všechno, co je povinné, logicky budí v lidech nevoli a stává se, že hledají cesty, jak se povinného systému neúčastnit. Ta naše cesta je náročná, ale vede do cíle,“ dodal ředitel poskytující společnosti IZIP Jiří Pašek.

Lékař Petr Sovadina odešle informace do IZIPu díky programu za pár vteřin
Zdroj: ČT Brno