Olomoucko - Jako první vyjeli do polí zemědělci z Nového Dvora u Olomouce, kteří sečou ozimý ječmen. Ten dozrál v podobném termínu jako loni. U řepky a dalších obilovin potrvá doba zrání ještě asi dva týdny. Podle pěstitelů ji neohrozila ani letošní dlouhá zima ani jarní deště.
Na Hané začaly žně. Zemědělci sklízejí ozimý ječmen
Přes padesát hektarů ozimého ječmene už sklidili zemědělci z Nového Dvora na okraji Olomouce. Dalších přes sedmdesát mají ještě před sebou.
„Ječmen je v podstatě zralý, je ke sklizni a není na co čekat. Je totiž velmi háklivý na zalámání,“ uvedl Lubomír Pospíšil, agronom ZP Nový Dvůr.
Podle zemědělců je teď důležité, aby byl ozimý ječmen co nejdřív pod střechou. V poli proto zároveň sečou tři kombajny. Vymlácené zrní pak traktory vozí do skladu přímo v družstvu.
Po ozimém ječmeni přijde na řadu řepka. Zemědělci očekávají, že s jejím sečením začnou do dvou týdnů. Ještě nedávno přitom měli obavy z toho, že dlouhá zima a deštivé jaro úrodu ohrozí.
„Měli jsme strach, že to bude hodně špatné, ale potom to příroda dohnala. Duben a květen pršelo, takže to bylo úplně nejlepší, co mohlo být,“ uvedl Viktor Pachý, agronom.
Zemědělci letos na Olomoucku zaseli asi třicet tisíc hektarů obilovin. O pět set hektarů víc v porovnání s loňským rokem je v regionu řepky. Ta je totiž dobrou předplodinou pro ozimé obiloviny. Navíc je po ní poptávka a zpracovatelé nabízí poměrně dobrou cenu. Loni dostali zemědělci za tunu řepky jedenáct tisíc korun.