Na Bazalech se hrál první ligový zápas

Ostrava - Na konci padesátých let přestal z hygienických, společenských i sportovních důvodů vyhovovat původní stadion ostravského týmu, Stará Střelnice. Vedení klubu se rozhodlo vybudovat nový a z mnohých návrhů nakonec zvítězil ten, který byl situován na stejné místo co stadion stávající. Na pravém břehu Ostravice tak mohlo být přemístěno 135 tisíc kubických metrů zeminy, položeno 4800 metrů drenáží a kilometr kanalizace.

Nový fotbalový stánek byl otevřen 19. dubna 1959 zápasem s Ústím nad Labem, prohrou 2:3. Původní kapacita Bazalů byla neuvěřitelných 30 000 diváků. Vlivem postupných úprav a rekonstrukcí se postupně snížila skoro o polovinu na současných 17 372 míst. Přesto se však stadion řadí mezi naše největší a drží si dlouhodobě i jednu z nejvyšších návštěvností v lize.

Samotné umístění stadionu i jeho dispozice však brání dalším rekonstrukcím, které by splnily podmínky FIFA a UEFA pro pořádání mezistátních zápasů. Situace už došla tak daleko, že Bazaly v současnosti nevyhovují ani domácím standardům ČMFS a mají udělenu výjimku do roku 2010.

Stěhováním do budoucích prostor na Svinově se tak uzavře jedna kapitola ostravského klubu, zdobená třemi tituly mistra ligy.