Miliardová investice do kanalizace je na Šumpersku v ohrožení

Šumpersko - Velký projekt kanalizace za více než půldruhé miliardy v pěti městech na Šumpersku možná dostane stopku. Mohelnice, Loštice, Zábřeh, Šumperk a Hanušovice sice v dubnu získali z Evropské unie dotaci, o kterou několik let usilovali. Kvůli předražení zakázky a možným chybám při zadávání teď ale Mohelnice nad projektem váhá.

Do projektu za víc než miliardu a půl na vybudování kanalizace za dnešních podmínek nejspíš nepůjdeme. Takový vzkaz má Mohelnice pro Šumperk, Loštice, Zábřeh a Hanušovice. A bez Mohelnice nemohou další města pokračovat.  

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

Mohelnici vadí především vysoká cena zakázky za půl druhé miliardy. Nabídky totiž posílaly firmy v době stavebního boomu. Dnes by mohly být ceny podle vedení Mohelnice o třetinu nižší. 

„Firmy nabídly nějaké slevy. V současné době s nimi na toto téma hovoříme,“ informoval Libor Dostál, předseda představenstva, Vodohospodářská zařízení Šumperk.

V Mohelnici chtějí záruky, že nakonec nebudou muset vysokou dotaci vracet.

Největší částku z celého projektu spolkne kanalizace v Zábřehu, a to celkem šest set třicet milionů korun. Město dá ze svého sedmdesát pět milionů.

„Je potřeba, aby se projekt zrealizoval. Mimo jiné i proto, že přes celé město dnes prochází tzv. Krumpažský potok, do kterého jsou svedeny odpadní vody z domácností,“ uvedl starosta Zábřehu František John.

Rozhodnutí o celém plánu se odsouvají už tři roky. Všichni se teď ale shodují: pokud neřekneme projektu „ano“ v první polovině září, kanalizaci za peníze z Bruselu už nepostavíme.