Hugo Haas - osobnost českého filmu

Praha - Hugo Haas patří k nejvýraznějším osobnostem moderního českého divadla a filmu. Do povědomí diváků se zapsal především rolemi komických milovníků, středoškolských profesorů a starých mládenců. Už jako třicátník hrál s oblibou starší nevrlé bručouny a na divadle platil za herce širokého rejstříku. Ve filmu proslul veselohrami. Jeho životní rolí se ale stala tragická postava doktora Galéna v Bílé nemoci.

Protiválečná hra spisovatele Karla Čapka uchvátila Haase natolik, že se na jejím filmovém zpracování podílel nejen jako herec, ale i jako scenárista a režisér. Do režisérského křesla pak Haas usedl ještě mnohokrát. Mezi jeho nejznámější filmy patří například Velbloud uchem jehly, Kvočna, Jedenácté přikázání, Dům na předměstí, Poslední muž, Kde se žebrá, Život je pes a řada dalších.

Herecké úspěchy slavil Haas nejdříve v Národním divadle v Brně, pak v Ostravě a v letech 1924-29 v Městském divadle na Vinohradech. Jeho charakterotvorné umění dozrálo ve 30. letech v činohře pražského Národního divadla. V roce 1939 byl kvůli svému židovskému původu z této divadelní scény ale propuštěn. Poté musel přes Francii emigrovat do USA, aby si zachránil život.

Jeho rodina bohužel takové štěstí neměla. Haasův otec a bratr, nadaný hudební skladatel, zemřeli v koncentračním táboře. Ztráta nejbližších a stále se zhoršující astma pak provázely Haase po zbytek jeho života. Do Československa se už po válce nevrátil. Od roku 1961 žil ve Vídni, kde hrál v televizi.