Veřejnost si od Unie svobody slibovala změnu politického stylu

Praha – V době, kdy začala Unie svobody působit na politické scéně, měla obrovskou podporu veřejnosti. Lidé si od ní slibovali změnu politického stylu. Unie vznikla 17. ledna 1998 odštěpením od ODS a zatímco ODS je opět nejsilnější vládní stranou, unie předloni propadla ve volbách do sněmovny a v Senátu jí zbývají pouze dva senátoři zvolení v jejích barvách.

Vznik uskupení bylo jedním z důsledků politické krize v České republice v závěru roku 1997, na jejímž konci byl pád vlády ODS, KDU-ČSL a ODA v čele s premiérem Václavem Klausem. Tehdy v ODS vznikla platforma, která na rozdíl od vedení ODS podpořila vládu Josefa Tošovského, a někteří její členové se stali ministry. Začátkem ledna 1998 pak signatáři platformy schválili vznik nové strany - Unie svobody, k níž se přidala téměř polovina poslanců ODS. Předsedou byl zvolen exministr vnitra Jan Ruml.

V prvních průzkumech se preference unie pohybovaly vysoko nad deseti procenty. Prvotní nadšení ale postupně opadalo a v předčasných volbách do sněmovny v červnu 1998 unie získala 8,6 procenta hlasů. Naopak ODS se dokázala znovu vrátit na místo lídra mezi pravicovými stranami a ve volbách skončila druhá za ČSSD, která využila vládní krize a poprvé v historii vyhrála volby.

Po volbách unie odmítla nabídku tehdejšího předsedy ČSSD Miloše Zemana na vstup do vládní koalice se sociálními demokraty a lidovci. Toto rozhodnutí tak otevřelo cestu ke vzniku opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS, na jejímž základě vznikla menšinová vláda ČSSD.

Spolu s KDU-ČSL, ODA a DEU vytvořila poté takzvanou čtyřkoalici, která svoji strategii postavila na kritice opoziční smlouvy. Čtyřkoalice byla sice favoritem pro sněmovní volby v roce 2002, nedokázala však překonat své vnitřní spory a na začátku volebního roku se rozpadla. US se poté sloučila s DEU a společně s lidovci pak sestavila společnou kandidátku, která však získala jen 31 mandátů. Vládní koalice lidovců a unie s vítěznou ČSSD měla jen nejtěsnější většinu poslanců. Unionisté sice nakonec do vlády vstoupili, nicméně programové prohlášení bylo pro ně až příliš velkým kompromisem, a proto již v průběhu koaličních jednání rezignovala tehdejší předsedkyně Hana Marvanová.

Unie v koalici nakonec setrvala až do konce volebního období, ale voliči v posledních parlamentních volbách její působení na politické scéně již nepodpořili. Ped volebním debaklem stranu nezachránila ani snaha o provokativní kampaň, v níž propagovala například částečnou legalizaci marihuany a eutanazii. Unie získala jen 0,3 procenta voličů a ocitla se mimo sféru politického vlivu. Její vedení však chce dále pokračovat a deklarovalo návrat strany „k ideálům a principům, na nichž vznikla“. US-DEU má nyní zhruba 430 členů, v roce 2000 přitom měla přes 3500 členů. Na rozdíl od podobně marginálních politických uskupení je unie poměrně bohatou stranou - loni v červnu měla podle tisku na účtech 24 milionů korun.