Majetkové poměry možného prezidenta Tomia Okamury

Praha - Tomio Okamura odhaduje svůj majetek na víc než čtyřicet milionů korun. Počítá do něj byt s garážemi, pozemky a umělecká díla. Okamurovo jméno je také spojováno s cestovní kanceláří Miki Travel Prague. „Jako jednatel Miki Travel jsem placen částkou cca 100 až 250 tisíc korun podle období,“ tvrdí Okamura. Z dostupného účetnictví cestovní agentury se to však nedá zjistit, respektive přesně ověřit. A podobné je to i s ostatními firmami, kde má Okamura nějaký podíl.

V obchodním rejstříku je možno nalézt osm firem, kde buď Tomio Okamura podnikal nebo stále podniká. Jak na internetu, tak ale i u soudu se o tom, jak si tyto firmy vedou, dá zjistit jen málo. V jejich složkách chybí informace, které vyžaduje zákon. Chybí třináct účetních závěrek za posledních deset let. „Zveřejňování těchto výsledků je důležité nejenom pro podnikatele, kteří, když navazují nový obchodní vztah a mají třeba vyfakturovat a čekat na peníze, se chtějí podívat, jestli věřitel je vůbec schopný platit. Ale toto je velice důležité i pro běžného občana,“ popisuje auditor a účetní expert Lubomír Harna.

Okamura se hájí tím, že formální nedostatky jsou chybou, ale zásadní je, že po celou dobu jeho podnikání platí řádně odvody, poplatky za své zaměstnance i za sebe. Avšak v případě, že firma nedoloží svou účetní závěrku do sbírky listin příslušného rejstříkového soudu, je finanční úřad oprávněný uložit pokutu až do výše tří procent celkových aktiv dané firmy. Takováto pokuta by byla nejcitelnější právě pro Miki Travel Prague, jež by nyní činila přes půl milionu korun.

Martina Lhotáková, mluvčí Městského soudu v Praze

„Jednoznačně společnosti porušují svou zákonnou povinnost, zakotvenou v obchodním zákoníku. Toto aktuální upozornění zpracováváme jako oficiální podnět k nápravě a v současné době již kolegové na obchodním rejstříku vyzývají tyto společnosti, aby doložily účetní závěrky do sbírky listin a splnily tak bezezbytku svou zákonnou povinnost.“

Tomio Okamura, podnikatel

„Tyto věci mají u mě na starosti účetní, takže bych náhradu škody žádal po nich. Nezkoušejte na mne nějaké doznání viny, nemohu denně kontrolovat práci všech zaměstnanců. Ani Váš (Reportérů ČT) zaměstnavatel bohužel nezaručí, že v některém okamžiku neporušíte předpis či zákon.“

Zákonnou odpovědnost za firmu ale nese jednatel, a tím je v cestovní agentuře Miki Travel Prague Tomio Okamura. Hned poté, co byl Reportéry ČT kvůli tomu osloven, doručil soudu aspoň některé z chybějících účetních závěrek firem, které vlastní nebo zastupuje.

Cestovní kancelář nabízející cestování pro plyšové hračky

Pozoruhodný je i příběh firmy, do které Okamura vstoupil a která vznikla v pořadu České televize Den D. Do něj se mohl přihlásit každý, kdo byl přesvědčen, že má dobrý podnikatelský nápad. Pokud se líbil porotcům, investovali do něj vlastní peníze. Před porotu tehdy se svým projektem předstoupil mladík jménem Marek Hlávka, jenž přišel s nápadem cestovní kanceláře pro plyšové hračky.

Tomio Okamura
Zdroj: ČT24

Objevil se zde ale problém. „Jelikož hlavní aktér Marek Hlávka tuneloval náš účet, rozhodli jsme se s Danou Bérovou (další investor z pořadu Den D) před rokem z firmy vystoupit.“ Na tuto skutečnost se však není možné Marka Hlávky zeptat. Podle obchodního rejstříku totiž bydlí v Brandýse nad Labem. Překvapením je, že přihlášen je na adrese městského úřadu. Znamená to, že je úředně bezdomovec a shánět ho lze těžko.

Pár dalších firem, do kterých Okamura investoval

První z nich se jmenuje Mebius. Ta podle Okamury zajišťuje průvodcovské služby pro cestovní agenturu Miki Travel. Za třináct let, co existuje, ale nasbírala ztrátu přes osmdesát tisíc korun. Další dvě firmy měly provozovat restaurace. Jedna už neexistuje. „Investice nedopadla podle mých představ, byl jsem velmi nespokojen s chováním společníků (podváděli mě), a tak jsem z firem se ztrátou vystoupil.“ Druhá mu za sedm let vydělala pouhých jedenáct tisíc korun.

Další Okamurova firma se specializuje na obchod s japonskými potravinami, domácími potřebami a módou. Podíl v této firmě vynesl Okamurovi za tři roky jedenadvacet tisíc. V obchodním rejstříku ale stále nejsou kompletní údaje o podnikání všech firem, ve kterých Okamura působil či působí. Z čísel, která dostupná jsou, vyplývá, že podnikatelské podíly v osmi firmách mu za třináct let nevynesly zisk, ale ztrátu. „Pokud tedy mluvíme o mnohamilionových výdělcích, tak to zrovna asi z těchto firem nebude,“ konstatuje účetní expert Harna auditor.

Za připomenutí stojí Okamurovo vyjádření, že kdyby teď přestal pracovat, může do konce života utrácet sto tisíc korun měsíčně. Říká, že kromě výplaty v cestovce Miki Travel (100 - 250 tisíc korun podle období) mu dalších sto tisíc korun měsíčně vynáší zaměstnávání průvodců. V poslední době má také podle svých slov třicet až sto tisíc korun měsíčně ze svých zábavných veřejných vystoupení. Tyto příjmy nelze z veřejných zdrojů ověřit, zná je jen Tomio Okamura a jeho finanční úřad. Vzhledem k tomu, co o podnikání Tomia Okamury říkají dostupné údaje z účetnictví jeho firem, je pozoruhodné, jak příznivý obraz úspěšného podnikatele má.

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)
Vydáno pod