V Ostravě – Hranečníku vznikne nový dopravní terminál

Ostrava chce nejpozději příští rok zahájit stavbu nového dopravního uzlu na Hranečníku, který je ve východní části města. Cestujícím tam nabídne pohodlný přestup z autobusů nebo aut na tramvaje a trolejbusy. Ve stejné lokalitě město zároveň postupně rekonstruuje bývalá kasárna. Našlo pro ně nové využití.

Tramvajové zastávky na Hranečníku jsou od autobusové zastávky vzdálené několik set metrů. Cestující mají navíc v cestě rušnou křižovatku. Přestup je tady náročný, hlavně v případě, že potřebují chytit navazující spoj. Dopravní terminál na Hranečníku by to měl vyřešit. Nově tam budou navíc jezdit i ekologické trolejbusy. Spolu s tramvajemi nahradí  autobusy, které by tady měly mít konečnou. Ostrava tak chce výrazně omezit průjezd autobusů městem.

Nový dopravní uzel by měl stát téměř čtvrt miliardy korun. Polovinu z toho uhradí Ministerstvo financí. Kromě toho má mít na Hranečníku sídlo městská policie a jednotky IZS. Část areálu zabere také sklad humanitární pomoci. Vše by mohlo být hotovo do tří let.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)