Ženy nad padesát let to nechtějí jen „doklepat“ do důchodu

Jižní Morava - Pro řadu žen starších padesáti let je problém najít si práci. Zároveň se bojí začít s vlastním podnikáním. A právě v tom jim má pomoci vzdělávací kurz Začít můžeš kdykoli, který vrací ženy v produktivním věku zpátky do pracovního života.

„Celý život fotím, už alespoň třicet let. Mým snem je osamostatnit se a otevřít si vlastní ateliér s menší kavárnou. A ten sen už přechází v konkrétní plán,“ říká Marie Štanglová, která se přihlásila do kurzu Začít můžeš kdykoli. „Byla jsem dlouhou dobu bez práce. Ten kurz přišel v pravý čas,“ vysvětluje Štanglová. Prý ji vrátil zpět do hry.

Hovoří Marie Štanglová, která navštěvuje kurz Začít můžeš kdykoli (zdroj: ČT24)

Odborné semináře mají ženám pomoci postavit se na vlastní nohy. Pro svůj věk bývají totiž často znevýhodňovány. „Tato skupina žen je většinou v naší společnosti diskriminovaná. Často jsem se s tím setkala u výběrových řízení. Dneska ale padesátka není žádný věk,“ myslí si majitelka vzdělávací agentury Květoslava Santlerová. Její klientky prý spojuje nízké sebevědomí a strach z nezávislého podnikání. Ženy se prý tohoto slova natolik obávají, že na propagačních materiálech museli slovo podnikání nahradit termínem uplatnění.

„Často se setkávám s předsudky, že ženy nad padesát let nezapadnou do kolektivu, že budou pomalé a nebudou se umět naučit nové věci. Personalisté by si měli uvědomit, že tyto ženy jim mohou navrátit trpělivost, budou pracovat zodpovědně a spolehlivě,“ tvrdí Santlerová.

Hovoří majitelka agentury Květoslava Santlerová (zdroj: ČT24)

Že se ženy po padesátce potýkají s diskriminací, potvrzuje i manažerka projektu Ivana Matušková: „Zaměstnavatel například jedné paní řekl, že přece se už nemusí o žádné zaměstnání ucházet, když je jí padesát let, že to do důchodu už nějak doklepe.“

Kurz, který vznikl díky dotacím Evropské unie, pomáhá zpátky na pracovní trh například Nadi Kaliankové, která před dvěma lety absolvovala masérský kurz. „Doteď jsem ale masírovala jen rodinu nebo přátele. Napadlo mě, že bych nemusela mít hned svůj salón, ale mohla bych například dojíždět do domova důchodců, kde bych masírovala starší lidi,“ vykresluje své budoucí plány Naďa Kalianková. Loni v září přestala pracovat v Itálii jako delegátka, ale novou práci se jí už najít nepodařilo. „Pořád posílám životopisy. Někdy ale ani neodpoví. Byla jsem z toho už i hodně deprimovaná,“ vzpomíná Kalianková, kterou prý kurz Začít můžeš kdykoli přímo nabíjí novou energií do života.

  • Naďa Kalianková by ráda pracovala jako masérka v domovech pro seniory zdroj: ČT Brno
  • Doteď Naďa Kalianková masírovala jen své známé zdroj: ČT Brno

„Byla tu paní, která navštívila personální agenturu, kde jí slečna řekla, že s jejím vzděláním a jejím věkem může jít tak maximálně k pásu,“ přibližuje způsob diskriminace žen nad padesát let Matušková. Podle jejích slov pomáhá kurz budovat vzájemnou podporu mezi ženami, které nechtějí jen čekat v domácnosti na důchod. „Co mají všechny ty ženy společné? Určitě nesmírnou chuť pracovat. Chtějí se dále rozvíjet,“ přibližuje společné rysy účastnic kurzu Matušková. Díky seminářům najdou ženy nad padesát let nové uplatnění. Ať už v zaměstnaneckém poměru, nebo jako nezávislé podnikatelky.

Speciální kurz je rozdělen do čtyř etap, přičemž v jednotlivých skupinách je pětadvacet žen. Celkem se tedy díky seminářům může uplatnit až stovka padesátnic. Kurz trvá až tři měsíce a spojuje teorii s praxí. Návštěvnice seminářů se dozví praktické informace o ekonomické samostatnosti, naučí se například základy podnikání, účetnictví nebo práci s počítačem. Zároveň ale získají i teoretické poznatky o komunikaci. K dispozici je jim i profesionální psycholožka, která individuálně pracuje s každou klientkou na zvýšení sebevědomí.

Hovoří Jitka Crhová, osobní mentorka kurzu (zdroj: ČT24)