Čína bojuje s variantou delta. Kanton se před covidem uzavírá

Jihočínské město Kanton zavedlo na začátku června cestovní omezení a zintenzivnilo hromadné testování na covid-19. Tato devatenáctimilionová megalopole totiž bojuje s nebezpečnou variantou viru SARS-COV-2 známou jako delta (a objevenou v Indii), která může podle expertů dosavadní čínský úspěch v kontrole pandemie ohrozit.

Kanton je průmyslovým a obchodním centrem provincie Kuang-tung, žije zde asi devatenáct milionů lidí a protínají se zde dopravní spojnice z celé Číny. Od poloviny května město zaznamenalo za dva týdny 64 nových případů nemoci a testy odhalily dalších 13 asymptomatických případů – k 8. červnu to bylo celkem 115 případů.

Tento klastr, jehož prvním známým původcem je žena z městské části Liwan, pro Čínu představuje první komunitní epidemii vysoce přenosného, původně indického kmene viru.

Protože se právě tato varianta koronaviru rychle šíří v mnoha částech světa, bude podle epidemiologů snaha Kantonu o potlačení epidemie sloužit Číně, ale i ostatním částem světa jako důležitý test, jak se s mutujícím virem vypořádat – a zda je u této varianty vůbec možné její šíření nějak rozumně potlačit.

Funguje proti variantě očkování?

Čínská vláda vyslala do Kantonu speciální tým odborníků, aby prozkoumal ohnisko nákazy a opatření pro kontrolu viru – epidemie v Kantonu je totiž také zkouškou vakcín proti covidu v reálném čase. První data ukazují, že někteří pacienti v Kantonu se nakazili po podání první dávky vakcín, což vyvolalo obavy o celkové účinnosti očkování.

„Musíme připustit, že i po očkování stále existuje možnost nákazy covidem-19,“ uvedl doktor Cai Weiping, hlavní odborník na infekční nemoci v Lidové nemocnici, která infikované pacienty léčí. „Současně se ukázalo, že vakcíny dobře fungovaly a snížily závažnost onemocnění,“ dodal doktor Cai, podle kterého i jedna dávka poskytuje určitou ochranu.

K 31. květnu místní zdravotnický systém v Kantonu aplikoval více než třináct milionů dávek vakcíny. Podle oficiálních údajů absolvovalo obě očkování přibližně 3,3 milionu obyvatel města. Čína očkuje vlastními vakcínami firem Sinovac and Sinopharm, u kterých se již dříve objevily znepokojivé informace o jejich relativně nízké účinnosti, například na Seychelách.

Izolované město

Protože se na konci května nepodařilo šíření viru zpomalit, zavedli v Kantonu také částečná omezení pohybu; například od 31. května musí každý, kdo opouští město, před odjezdem podstoupit test na virus.

Obyvatelům 37 čtvrtí, kde se nákaza šířila, bylo nařízeno, aby zůstali doma a nevycházeli vůbec ven – celkem se to týká asi 140 tisíc lidí. Tato opatření jsou pro obchodní centrum, jako je Kanton, bezprecedentní a značně komplikují místní provoz.

Navíc je to poprvé, co se s touto situací musí potýkat, dokonce i během nejhorších dnů pandemie na jaře loňského roku zůstal Kanton otevřený zbytku světa a nemusel sahat k drastickým opatřením, jako je lockdown. Z globální uzávěry naopak profitoval, když na tamní letiště vloni dorazilo 43,8 milionu cestujících, což z něj v době pandemie učinilo vůbec nejrušnější letiště na světě.

Varianta s nebezpečnými vlastnostmi

Světová zdravotnická organizace již zařadila variantu delta mezi varianty, které vzbuzují obavy kvůli vysoké přenosnosti – existují také náznaky, že může vést k častějším hospitalizacím. Podle britských epidemiologů je delta (dříve indická varianta) asi o 60 procent nakažlivější než varianta alfa (dříve britská), která způsobila jarní vlnu v České republice.

Od října loňského roku, kdy byla delta poprvé zjištěna, se rozšířila do více než šedesáti zemí a regionů po celém světě. V současné době začíná pronikat do kontinentální Evropy, například v Berlíně už tvoří asi deset procent všech nových případů nákazy a pět případů bylo potvrzeno i v České republice na Novoborsku.

Jak nově pojmenovávat varianty covidu
Zdroj: WHO

Také čínský výzkum ukazuje, že její vlastnosti představují značnou hrozbu. „Tato varianta má kratší inkubační dobu, rychlejší přenos a vyšší virovou nálož, takže situace v Kantonu je zcela odlišná od minulosti,“ uvedl minulý týden na tiskovém briefingu Zhang Zhoubin, zástupce vedoucího místního Centra pro kontrolu nemocí (CDC).

Podle něj se tazkvané reprodukční číslo (tedy R0) nové varianty, které udává počet lidí, jež může jeden nemocný nakazit, pohybovalo na začátku epidemie mezi pěti a šesti, zatímco u předchozích variant byla hodnota R0 „jen“ dva až tři.

Čína se sice stala prvním epicentrem pandemie covidu-19, ale od loňského léta šíření viru potlačila a do značné míry se pak dokázala vrátit k normálnímu životu. Přestože byla občas hlášena ojedinělá ohniska způsobená nejčastěji importem ze zahraničí, komunitnímu přenosu se dařilo bránit.

Riziková snídaně

Nová varianta je zřejmě silnějším nepřítelem než původní divoký kmen, virus se už totiž dokázal lépe adaptovat na člověka. Kantonští epidemiologové a hygienici detailně sledovali kontakty nakažených a všechny případy trasovali.

Ukázalo se, že některé z prvních případů v ohnisku nákazy v Kantonu jen snídaly ve stejné restauraci – někteří z nakažených přitom spolu vůbec neměli přímý kontakt a seděli v místnosti odděleně několik metrů od těch, od nichž se nakazili. To ukazuje, že tato varianta je vysoce nakažlivá a může se velmi snadno šířit vzduchem.

Cai uvedl, že nakažlivost této varianty je alarmující. Jak se virus šíří, jeho virová nálož nevykazuje výrazný pokles, což naznačuje, že je mnohem silnější než loni, doplnil vědec a dodal, že více pacientů v současném kantonském ohnisku bylo bezpříznakových. „Mnoho z nich netrpělo horečkou, kašlem ani jinými příznaky, i když jejich plíce ukazovaly na CT snímcích infekci,“ uvedl vědec.

To sice může vypadat pozitivně, ale ve skutečnosti to představuje hrozbu – lidé bez příznaků mohou snadno nakazit ty méně šťastné a nemoc se může nesmírně rychle šířit, aniž by to dokázal kdokoliv standardními metodami odhalit.

I v Číně je pro nyní základním nástrojem proti šíření nemoci a odhalení viru detailní testování pomocí PCR testů. Městská čtvrt Liwan, epicentrum kantonské vlny epidemie, začala už 25. května s hromadným testováním všech 730 tisíc obyvatel, kteří zde trvale nebo přechodně žijí. Od 30. května bylo testování rozšířeno do dalších městských částí.

Na začátku června pak dokonce Kanton dočasně pozastavil veškerá očkování veřejnosti – právě proto, aby se síly veškerých lékařských kapacit mohly zcela koncentrovat právě na testování.

„Hlavním úkolem je urychlení testování. Tím se nejrychleji přeruší přenos viru,“ uvedl na tiskové konferenci doktor Zhong Nanshan, čtyřiaosmdesátiletý pulmonolog, který v roce 2003 vedl v Číně boj proti viru SARS a který hraje významnou roli i v současné pandemii.

Hledá se pacient nula

Na brífinku 31. května náměstek starosty Kantonu Li Ming uvedl, že „v podstatě přišli na to, kudy se nákaza přenáší“. Většina nových případů byla vystopována právě ve výše zmíněné městské části Liwan. Původ epidemie delty ale stále zůstává záhadou – nikdo zatím neví, kdo byl oním pacientem nula, který virus do města přinesl. Zdá se, že šlo o import ze zahraničí, ale země původu ani konkrétní přenašeč nejsou známí.

Město je ale na importy připravené. Právě přes Kanton do Číny proudí až devadesát procent všech příchozích cestujících ze zahraničí. Úřady se totiž snaží ve snaze o kontrolu pandemie omezovat mezinárodních lety jen na vybraná letiště s těmi nejlepšími opatřeními. Všichni, kdo se takto do země dostanou, se pak musí na 14 dní povinně izolovat v karanténě; k tomu slouží asi tři stovky specializovaných hotelů v celé provincii.

Saúdská stopa

Zatím je nejstarším vytrasovaným případem v Kantonu pětasedmdesátiletá žena, které úřady říkají paní Guo. Jak se nakazila ona, je pro čínské experty záhadou. Podle vládních informací zveřejněných na webu Caixin Global pocítila paní Guo 18. května bolesti v krku a pak dostala nízkou horečku. O dva dny později šla na kontrolu do nemocnice a tam jí potvrdili covid. Později byl na virus pozitivní i její manžel.

Dne 26. května byla potvrzena nákaza u skupiny čtyř členů rodiny Songových, která snídala 19. května ve stejné restauraci jako paní Guo. V následujících dnech byly hlášeny další případy mezi kontakty rodiny Songových.

Nové infekce z clusterů kolem paní Guo a Songových se brzy rozšířily i mimo Liwan a na začátku června už i mimo Kanton, šest případů bylo hlášeno v nedalekém městě Fo-šan a několika dalších městech.

Všechny případy se podařilo vytrasovat a izolovat, podle čínských epidemiologů byly všechny přenosové řetězce ukončené. Pozitivní je podle úřadů, že zatím nedošlo k žádnému komunitnímu přenosu, který by měl zcela neznámý zdroj – samozřejmě s výjimkou paní Guo.

Hlavním podezřelým je sedmačtyřicetiletý muž, který do Kantonu přiletěl na začátku května ze Saúdské Arábie. Jeho karanténa probíhala právě v Liwanu, a protože měl lehké příznaky covidu, musel se dostavit na kontrolu do nemocnice, kterou ve stejný den navštívila i paní Guo. Vzorky z nemocniční klimatizace byly později izolovány a byly v nich nalezeny stopy nového koronaviru.