TÉMA

Teenageři

Anglie omezuje genderovou léčbu pro děti

Už pět evropských zemí omezilo hormonální léčbu pro dospívající s genderovou dysforií, tedy u mladých, kteří usilují o změnu pohlaví. Po čtyřech severských státech tak nyní rozhodla i Anglie. Národní zdravotní služba (NHS) tak učinila na základě čtyřleté studie, která užívání léků blokujících pubertu, jako jsou androgeny nebo estrogeny, nedoporučuje kvůli obavám z dlouhodobých účinků. V řadě případů se i přes provedenou operaci chtějí mladí po letech vrátit ke své původní identitě, podle sociologa Zdeňka Slobody se ale jedná pouze o velmi malé procento. Rozhodnutí přivítal také britský premiér.
10. 4. 2024|

K předávkování HHC dochází i po zákazu, zásoby si lidé pořizovali ve slevách

I přes zákaz HHC Češi dál výrobky s návykovými látkami konzumují i prodávají. Národní protidrogová centrála v současnosti eviduje 72 případů, které s přechováváním nebo distribucí takových výrobků souvisí. Zákaz prodeje výrobků s HHC, HHC-O a THCP v Česku platí od 6. března. Pachatelům hrozí několikatisícová pokuta i vězení. Část mladistvých podle zjištění ČT i během března skončila kvůli předávkování na jednotkách intenzivní péče.
27. 3. 2024|

Irsko pokutuje Instagram. Sociální síť odhalila osobní údaje teenagerů

Americká sociální síť Instagram, která patří společnosti Meta, dostala v Irsku pokutu 405 milionů eur (9,9 miliardy korun). Oznámila to v pondělí tamní Komise pro ochranu dat (DPC), která vyšetřovala, jak platforma nakládá s osobními údaji teenagerů. Meta s pokutou nesouhlasí a chystá se proti ní odvolat.
5. 9. 2022|

Čím častěji jsou na internetu, tím jsou nešťastnější. Velká studie popsala stav 30 tisíc teenagerů

Průzkum provedený mezi necelými třiceti tisíci středoškoláky v Jižní Koreji odhalil souvislost mezi délkou času stráveného na internetu mimo výuku a duševním zdravím. Studie odhalila, že dospívající, kteří trávili více času na internetu, měli vyšší míru stresu a také častěji pociťovali smutek a měli sebevražedné myšlenky.
27. 3. 2022|