TÉMA

Simon Michailidis

Policii a hasičům chybí dvě miliardy na provoz

V bezpečnostních sborech panuje nejistota – policistům a hasičům stále chybí na provoz zhruba dvě miliardy korun. Zatím se shodují v tom, že přes léto vydrží. Pak ale můžou přijít problémy. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) to odmítá. Věří, že do srpna ve vládě dohodne peníze na dorovnání rozpočtů. Od července se policistům vrací příspěvek na stravu.
29. 6. 2024|

Dozorci ve věznicích podávají výpovědi

Věznice v Česku řeší nedostatek personálu. Momentálně schází skoro osm set dozorců a strážných a spousta dalších se chystá dát výpověď. Ve Valdicích na Jičínsku ji za poslední dva měsíce podalo 65 zaměstnanců. Situaci proto přijelo řešit vedení Vězeňské služby ČR. Zastavit odchody nejen z věznice ve Valdicích má mimo jiné pomoci 300 milionů korun, které slíbil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).
17. 6. 2024|

Policisté, hasiči i dozorci přijdou o benefity. Chybí i peníze na provoz sborů

Platy policistů, hasičů a vězeňských dozorců sice neklesají, nyní ale příslušníci těchto sborů přijdou o některé benefity nebo investice. Zároveň nemají dostatek peněz na celoroční provoz. Ministři vnitra Vít Rakušan (STAN) i spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) říkají, že chybějící finance seženou. Za zásadní považují, že po vyjednávání o státním rozpočtu nemuseli plošně snižovat mzdy o dvě procenta.
6. 1. 2024|

Chybí dozorci i strážní, vězni na to reagují zvýšenou agresivitou

Věznicím napříč Českem chybí tisícovka zaměstnanců, z toho tři čtvrtiny strážných a dozorců. Ti, kdo zůstávají, slouží i stovky hodin přesčasů ročně. A vězni na to reagují, zvyšuje se jejich agresivita. Nábor nových lidí se přitom věznicím nedaří. Nástupní mzda dozorce bez praxe je necelých 32 tisíc hrubého.
6. 1. 2024|

České věznice jsou na hraně kapacit, vláda uvažuje o revizi trestních sazeb

Česko má čtvrtý nejvyšší podíl vězňů na počet obyvatel v Evropské unii a věznice by se od příštího roku mohly dostat na hranu svých kapacit. Ministerstvo spravedlnosti proto chce přistoupit k revizi trestních sazeb. Jeden odsouzený totiž denně stojí stát v průměru 1900 korun, celý systém pak ročně třináct miliard korun.
25. 4. 2023|

Ve věznicích chybí pracovní příležitosti. Zájem firem ale po pandemii mírně stoupá

České věznice hlásí téměř plný stav. V pětatřiceti zařízeních je skoro dvacet tisíc lidí. Chybí naopak dozorci a v poslední době třeba také práce pro vězněné. Covid, dopady války a energetická krize přiměly řadu firem k omezení výroby. Aktuálně pracuje osmapadesát procent vězňů a vězenkyň.
19. 12. 2022|

Šéf Vězeňské služby Dohnal končí ve funkci, nahradí ho náměstek Michailidis

Dlouholetý generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal končí v čele bezpečnostního sboru. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) jmenuje na jeho místo dosavadního náměstka Simona Michailidise, funkce se ujme od pátku. Vězeňská služba o tom informovala na webu s tím, že končící ředitel o uvolnění ze služebního poměru požádal a bude u sboru nadále působit jako civilní náměstek.
30. 9. 2021|