Policii a hasičům chybí dvě miliardy na provoz

Události: Hasičům i policistům chybí peníze na provoz (zdroj: ČT24)

V bezpečnostních sborech panuje nejistota – policistům a hasičům stále chybí na provoz zhruba dvě miliardy korun. Zatím se shodují v tom, že přes léto vydrží. Pak ale můžou přijít problémy. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) to odmítá. Věří, že do srpna ve vládě dohodne peníze na dorovnání rozpočtů. Od července se policistům vrací příspěvek na stravu.

Bojují se zločinci i s přírodními živly. A teď i s vlastním rozpočtem. Už od ledna hasiči i policisté vědí, že na celý rok nemají dost peněz. To se doteď nezměnilo. „Česká policie má v tuto chvíli v oblasti provozu deficit asi 1,4 miliardy,“ upozorňuje policejní prezident Martin Vondrášek. Šéf hasičů Vladimír Vlček pro změnu hovoří o chybějících 750 milionech.

Kvůli tomu se podle odborů omezují třeba investice. U řady policistů pak prý převládá nejistota. „Pokud policie nedostane peníze, tak se muže stát, že bude muset částečně omezovat nějaké služby,“ říká předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Tomáš Machovič.

„Ty peníze potřebujeme získat co nejdříve, abychom v tom krátkém fiskálním roce byli schopni uhradit energie, nájemné, znalečné, tlumočné,“ vypočítává Vondrášek. „Může to způsobit ve druhé polovině roku samozřejmě výrazné problémy, pokud by k posílení rozpočtu nedošlo,“ přidává se za hasiče Vlček.

Odbory chtějí navýšení platů

Rakušan očekává zásadní rozhodnutí vlády do srpna. „Pokud bychom se měli dostávat do problémů, tak to není teď, bylo by to třeba v říjnu. Proto letní měsíce na posílení kapitoly vnitřní bezpečnosti určitě stačí,“ ujišťuje vicepremiér.

Odbory kromě dorovnání peněz na provoz požadují i navýšení platů alespoň o deset procent. A to ještě letos. „Pokud k tomu nedojde, tak se připravujeme na dlouhodobé protesty před Úřadem vlády,“ avizuje Machovič.

Posun zatím nastal v otázce příspěvku na stravné, který policisté půl roku nedostávali. „Dohodli jsme se s odboráři, že od 1. července se jim ta částka vrací. Na celoroční vyplácení jsme bohužel prostě v téhle rozpočtové situaci neměli,“ podotkl Rakušan.

Šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS) České televizi řekl, že Rakušan našel peníze na navrácení stravného pro policisty v rozpočtu svého resortu. Téměř 200 milionů na stravné tak pošle na úkor jiných plánovaných výdajů ministerstva vnitra.

„Zatím si to policisté budou opět brát z vlastního provozu. Pořád to ukazuje jedno: Ministr vnitra je velmi slabý ministr, který si nedokáže vybojovat finanční prostředky pro svůj resort,“ nešetří kritikou poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová.

Problémy i ve věznicích

Rakušan teď chce příspěvek na stravování vrátit natrvalo. Podobně to mají celníci nebo vězeňská služba. I ta se přitom potýká s nedostatkem personálu a peněz na provoz. Už půl roku jí chybí půl miliardy korun a téměř tisíc zaměstnanců. Třeba ve Valdicích jich aktuálně podává výpověď 69 – převážně dozorců – což je až třetina.

„Máme připravená systémová řešení, která se dotknou Valdic, ale nejen jich. Měla by vést ke stabilizaci personálu,“ nastínil generální ředitel vězeňské služby Simon Michailidis. Na provoz mají věznice dostat 300 milionů, od července se také zvýší stabilizační příplatek. A to hlavně tam, kde je nedostatek lidí.

Nově se ve všech věznicích zavádí náborový příspěvek 150 tisíc korun a pevně se také stanovuje řešení přesčasů. Za ty bude buď náhradní volno, nebo proplacení v následujícím měsíci.