Policisté, hasiči i dozorci přijdou o benefity. Chybí i peníze na provoz sborů

Události: Peníze pro policisty a hasiče (zdroj: ČT24)

Platy policistů, hasičů a vězeňských dozorců sice neklesají, nyní ale příslušníci těchto sborů přijdou o některé benefity nebo investice. Zároveň nemají dostatek peněz na celoroční provoz. Ministři vnitra Vít Rakušan (STAN) i spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) říkají, že chybějící finance seženou. Za zásadní považují, že po vyjednávání o státním rozpočtu nemuseli plošně snižovat mzdy o dvě procenta.

„Vycházeli jsme z možností rozpočtu, kdy se plánovalo státním zaměstnancům jako celku snížit o dvě procenta objem platů. Zde jsem řekl, že to pro hasiče a policisty nemohu připustit,“ poznamenal šéf resortu vnitra Vít Rakušan (STAN). Jenže i to je důvodem, proč podle odborů teď chybí část peněz na letošní provoz sborů. Opoziční hnutí ANO postup ministrů kritizuje.

Všem bezpečnostním sborům chybí lidé a letos navíc i peníze. „Byly rozpočtem kráceny o dvě procenta a dále skoro o dvě procenta na příspěvcích. To znamená, že policie a jiné bezpečnostní sbory přišly skoro o čtyři procenta objemu financí,“ popsal situaci Tomáš Machovič z Nezávislého odborového svazu Policie ČR.

Aby měl každý člověk ve službě alespoň stejný plat jako v loni, sbory šetří. Škrtají se neobsazené pozice, nebo se propouštějí občanští zaměstnanci. „Dohromady v celé vězeňské službě je to necelých dvě stě tabulek,“ upřesnil generální ředitel vězeňské služby Simon Michailidis.

„Mluvíme přibližně o devadesáti tabulkách s tím, že přibližně čtyřicet tabulek je těch, které potřebujeme, abychom byli saturováni,“ doplnil náměstek generálního ředitele hasičů František Vaverka.

„Víc než tři sta občanských zaměstnanců jsme byli nuceni propustit v době neurčité, u některých došlo ke zkrácení pracovních úvazků a zhruba 140 zaměstnanců projevilo zájem účastnit se přijímacího řízení do služebního poměru,“ uvedl policejní prezident Martin Vondrášek.

Chybějící peníze na provoz
Zdroj: Vězeňská služba/Policie ČR/HZS ČR

Ztráta občanských zaměstnanců je už teď ve všech sborech citelná. Do toho ale chybí peníze na provoz. Vězeňské službě 500 milionů, hasičům 190 milionů a policistům dokonce 1,6 miliardy korun.

„Policie už teď ví, a přiznal to ministr vnitra, že policie v rámci provozních nákladů vydrží do osmého měsíce,“ upozornil odborář Machovič. Podle Rakušana se nicméně nebude opakovat situace známá z minulosti, kdy měli policisté kvůli úsporám například stanovené množství kilometrů, které smějí za jednu službu najezdit.

Ministr nedodržel slib, zní od opozice

Opozice poměry u bezpečnostních složek kritizuje. Rakušanovi vyčítá, že nesplnil svůj březnový slib a policejní a hasičské platy nenavýšil alespoň o inflaci. „Jestli si ministerstvo obrany vybojuje 39 miliard navíc a ministerstvo vnitra si vybojuje minus 2,2 miliardy, tak to svědčí o všem,“ podotkla členka sněmovního výboru pro bezpečnost a stínová ministryně vnitra Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

„Rozpočet jsem koncipoval velmi konzervativně. Nedal jsem do něj evropské peníze, o kterých si myslíme, že přijdou, ale ještě na účtu nejsou. Pohybujeme se v těžké době, máme připraveny nouzové varianty, ale doufám, že žádná nouzová varianta nebude muset přijít,“ konstatoval Rakušan.

Dostatek peněz má mít nakonec i vězeňská služba, podle resortu spravedlnosti jsou na její provozní výdaje určené aktuálně dvě miliardy.

Výdaje na platy státních zaměstnanců (v mld. Kč)
Zdroj: Ministerstvo financí ČR

Podle rozpočtu pro stát v letošním roce pracuje necelých 488 tisíc lidí, což je o jedenáct tisíc méně lidí než vloni. Projevily se právě zmiňované úspory na provozu. Výdaje státu na platy svých zaměstnanců tak meziročně zůstávají téměř stejné. Loni i letos se pohybují mezi 265 a 266 miliardami korun. Průměrně lidé ve veřejné sféře letos berou 44 tisíc korun hrubého, zhruba o tisícovku více než minulý rok.