TÉMA

Pavel Mandys

Literaturou se v Česku živí velmi špatně, upozorňuje Mandys z cen Magnesia Litera

V Česku ročně vychází tisíce knih, cílem výročních cen Magnesia Litera je pomoci čtenářům se na tomto trhu zorientovat. Na nejlepší loňské knihy upozorní 18. dubna. Úspěch má pro autory i praktický dopad – zvýšená pozornost zvedá prodeje. I tak se ale podle spoluzakladatele cen Magnesia Litera Pavla Mandyse psaním uživí jen hrstka českých spisovatelů.
18. 4. 2024|

Magnesia Litera nominovala nejlepší knihy roku 2022. Nově i detektivky, fantastiku a humor

Anna Bolavá, Petr Hruška, Jana Šrámková či Vilma Kadlečková patří k autorům nominovaným na ceny Magnesia Litera za rok 2022. Nominaci získalo celkem třiatřicet knižních titulů a jsou mezi nimi i nominace ve třech nových žánrových kategoriích. Samostatnou Literu tak poprvé obdrží knihy z žánru detektivka, fantasy a humoru, a to už 16. dubna. Vítězové ostatních kategorií budou známi o den později, za přítomnosti kamer České televize. Vybrána bude také napříč nominacemi jedna Kniha roku.
8. 3. 2023|

Jmenuju se Clifton, Léon Clifton. Dějiny české detektivky vedou z Ameriky na sever

Detektivky jsou nejoblíbenějším oddechovým žánrem tuzemských čtenářů. Kriminálním příběhům propadli ostatně už před více než stoletím. A právě za dějinami české detektivky se nyní ohlíží stejnojmenná monografie literárních publicistů Pavla Mandyse a Michala Jareše.
13. 2. 2020|