TÉMA

Obchodní dohoda

Česko a Austrálie sestaví seznam společných aktivit, které budou rozvíjet

Česko a Austrálie připraví seznam priorit budoucí spolupráce. Soustředit se chtějí například na kybernetickou bezpečnost nebo vědeckou diplomacii, pro Austrálii je důležitá i dohoda o volném obchodu s Evropskou unií. Po společném jednání to řekli australská ministryně zahraničí Marise Payneová (LP) a český ministr Jan Lipavský (Piráti). Oba politici se také vymezili vůči agresi Ruska na Ukrajině. Australská ministryně zdůraznila, že její země vyhlásila první sankce vůči Moskvě a má připravené další.
23. 2. 2022|

Velká Británie uzavřela obchodní dohodu s Austrálií, slibuje si od toho posílení ekonomiky

Velká Británie společně s Austrálií dospěla k dohodě o volném obchodu. V úterý to oznámil australský ministr obchodu Dan Tehan po setkání premiérů obou zemí. Jedná se o první britskou obchodní dohodu sjednanou po odchodu Spojeného království z Evropské unie.
15. 6. 2021|

Obchodní dohoda EU s Velkou Británií definitivně platí, schválili ji europoslanci

Evropský parlament jasnou většinou hlasů schválil obchodní dohodu Evropské unie s Velkou Británií, čímž definitivně potvrdil její platnost. Podle nyní zveřejněných výsledků úterního hlasování podpořilo smlouvu, která od začátku roku funguje v provizorním režimu, šest set šedesát poslanců, proti jich hlasovalo pět. Schválení dohody vzápětí ocenili lídři dalších unijních institucí, podle britského premiéra Borise Johnsona je to poslední krok na dlouhé cestě k novým vztahům.
28. 4. 2021Aktualizováno28. 4. 2021, 10:35|

Rybolov je pro mnohé podstatný, na jeho pravidlech se musíme dohodnout, shodli se europoslanci Zahradil s Niedermayerem

Podle britského premiéra Borise Johnsona je brexit bez obchodní dohody stále nejpravděpodobnější variantou. Brusel sice naznačil pokrok –⁠ hlavní vyjednavač Michel Barnier ale soudí, že bez kompromisu uzavřeného ještě tento týden už nezbude čas na jeho schválení. O tématu v pořadu Události, komentáře diskutovali europoslanec a expert ODS na zahraniční agendu Jan Zahradil s europoslancem za TOP 09 Luďkem Niedermayerem.
16. 12. 2020|

Británie podepsala obchodní dohodu s Japonskem, první takovou od odchodu z EU

Velká Británie a Japonsko formálně podepsaly dohodu o volném obchodu. Pro Londýn je to první velká obchodní dohoda, kterou se podařilo uzavřít po lednovém odchodu země z Evropské unie. S tou naopak jednání o budoucím obchodování váznou, uvedla agentura Reuters.
23. 10. 2020|
Obchodní války

USA a Čína podepsaly první část obchodní dohody. Má umožnit snížit americký schodek

Americký prezident Donald Trump a čínský vicepremiér Liou Che podepsali v Bílém domě první část dlouho očekávané obchodní dohody. Z pohledu Američanů má výrazně snížit americký obchodní deficit, který v roce 2018 činil 419 miliard dolarů. Z pohledu Číňanů pak udržet významné odbytiště tím, že se zmírní současná obchodní „roztržka“ obou velmocí. Začala v roce 2018, kdy Washington uvalil cla na část čínského dovozu, na což pak Peking reagoval odvetným opatřením. Spirála kroků a protikroků poté pokračovala.
15. 1. 2020Aktualizováno15. 1. 2020, 22:12|