TÉMA

Korporace

Světová nerovnost se zvýšila. Vzrostl počet velmi chudých i bohatých

Ve světě sílí nerovnost, poprvé za 25 let se extrémní bohatství i extrémní chudoba zvýšily současně. Ve zprávě zveřejněné před začátkem výročního zasedání Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu to v pondělí uvedla organizace Oxfam, která se snaží pomáhat dostat lidi z chudoby. Výrazné loňské zvýšení cen potravin a energií způsobilo, že miliardáři zbohatli ještě citelněji.
16. 1. 2023|

Olympiáda legitimizuje genocidu. Čína se chce pomstít světu a ten selhává, varuje Ujgurka Rushan Abbas

Lidstvo stojí před zkouškou, ve které selhává, je přesvědčena Ujgurka Rushan Abbas, která s organizací Kampaň pro Ujgury roky usilovala o zastavení olympiády v Pekingu kvůli genocidě v Sin-ťiangu. Mezinárodní olympijský výbor viní z legitimizace zločinů proti lidskosti, upozorňuje ale, že nejde pouze o Ujgury, ale o demokracii všude ve světě. Čína totiž minulé století vnímá jako etapu ponížení ze strany Západu a toto století plánuje odplatu. „Moderní kolonizace nevypadá tak, že přijde člověk a namíří vám pušku mezi oči, nevyžaduje hlavně tanků,“ varuje lidskoprávní aktivistka v rozhovoru pro ČT24.
10. 2. 2022|

Rusko oznámilo, že začalo stavět vlastní kosmickou stanici

Rusko zahájilo budování vlastní orbitální stanice. Oznámil to šéf ruské kosmické agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin, který informoval, že první modul tohoto budoucího vesmírného komplexu by měl být připraven k vypuštění na oběžnou dráhu v roce 2025.
21. 4. 2021|

USA „pošťouchly“ jednání o reformě zdaňování. Volají po globální minimální dani pro korporace

Do průběžně vedené diskuse o reformě globálních daní vstoupila nedávno těžká váha. Ministryně financí USA Janet Yellenová navrhla ostatním zemím, aby společně s Washingtonem prosadily minimální daň pro korporace po celém světě. A přestože panuje shoda, že půjde spíše o běh na delší vzdálenost, někteří odborníci nevylučují, že se návrh v nějaké podobě do mezinárodní daňové soustavy opravdu prosadí. S dopadem na státy, daňové ráje, firmy, daňové poplatníky. Včetně Česka.
21. 4. 2021|

V americké kampani létají stovky milionů dolarů. Za Trumpem i Bidenem stojí vlivní boháči

Peníze hýbou světem, alespoň tím „americkým“ v době, kdy se blíží prezidentské volby. Vlivní podnikatelé, skupiny, korporace a třeba herci nebo režiséři zpod kopců Hollywoodu utrácejí každé čtyři roky nemalé částky na podporu svých favoritů v duelu o křeslo v oválné pracovně. Důležití jsou také občané, kteří se rozhodli oblíbeného kandidáta podpořit symbolickým příspěvkem.
20. 10. 2020|

Za halasem tweetů. Trump snížil daně, masivně dereguloval a posunul justici daleko doprava

Republikánská strana na svém nominačním sjezdu oficiálně jmenovala prezidenta Donalda Trumpa kandidátem pro listopadové volby. Ten ve funkci poutal pozornost médií nejčastěji neobvyklými výroky. Daleko větší dopad však měla reálná politika jeho administrativy a ta se držela obvyklých pravicových přesvědčení. Rychle a masivně rušila regulaci zavedenou nejen za éry Baracka Obamy, hlavně v oblastech ekologie, sociálních věcí či ochrany menšin. Snižovala daně především bohatým. A na dlouhá léta dopředu posunula federální justici konzervativním směrem.
24. 8. 2020Aktualizováno24. 8. 2020, 18:27|
Komentář

Dluhy-Smith: Když svět demonstruje, může to naznačovat civilizační krizi

Od finanční krize v roce 2008 trvají prakticky nepřetržitě různě po světě protesty. Letos demonstrovali lidé v Chile, Hondurasu, Libanonu, Iráku či Indii. Plně však nerozumíme nepokojům v zemích jako Francie či Velká Británie, píše ve svém komentáři Radovan Dluhy-Smith z katedry rozvojových a environmentálních studií Univerzity Palackého v Olomouci.
11. 12. 2019|

Z podpory EU pro malé podniky čerpaly nadnárodní korporace, zjistili kontroloři

Z miliard korun určených hlavně pro malé a střední firmy ze sektoru informačních a komunikačních technologií (ICT) profitovaly i nadnárodní korporace. Vyplývá to z prověrky, jejíž výsledky v pondělí zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Podpora z EU, rozdělovaná ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO), měla firmám pomoci třeba ke vzniku datových center. Podle úřadu ji ale resort dostatečně nekontroloval.
21. 10. 2019|
Brexit

Jednota v britské opozici: Proti brexitu bez dohody je třeba udělat vše

Lídři opozičních uskupení v britském parlamentu se shodli na naléhavé potřebě spolupracovat ve snaze zabránit brexitu bez dohody. Uvedli to v prohlášení po společném jednání, které svolal lídr labouristů Jeremy Corbyn. Podle poslankyně Anny Soubryové se bude opozice snažit brexit bez dohody odvrátit pomocí zákonů. Hlasování o důvěře vládě si Corbyn nechá jako záložní variantu. Do odchodu z Unie zbývá 65 dnů.
27. 8. 2019Aktualizováno27. 8. 2019, 18:29|
Komentář

Dluhy-Smith: Novodobý feudalismus jako vážná hrozba

V období finanční krize v roce 2009 prezident Barack Obama s nadsázkou varoval bankéře a šéfy korporací před hrozbou vidlí, které by proti nim mohla naštvaná a polarizovaná americká veřejnost použít.
5. 8. 2019|

Slumy se upínají na lanovky, Česko na sociální bydlení. Nic z toho není spásotvorné řešení chudoby, říká odborník

V Brně se osvědčil projekt Bydlení především, stát do něj chce investovat a ministerstvo práce ho podpořilo 150 miliony korun z evropských fondů. Nicméně podle sociálního antropologa Petra Vašáta nemá smysl upnout se na sociální bydlení jako na spásotvornou myšlenku, která v Česku vyřeší bezdomovectví. Považuje to za stejný fetiš, jako že lanovky ukončí chudobu ve slumech. Hlavní příčinou bezdomovectví u nás i ve světě jsou podle něj nízké platy.
8. 3. 2019|
Interview ČT24

Došlápněme si na největší firmy a jejich daně, radí poslankyně Richterová, kde vzít peníze na důchody

Vláda Andreje Babiše (ANO) představila Komisi pro spravedlivé důchody, jejich komplexní reformu však zatím nikoliv. Zatím k nim zaujímá politiku jejich jednorázového navyšování. Předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová míní, že jsou tři varianty, jak se k revizi systému v budoucnu postavit: zvýšit daně, zvýšit věk odchodu do důchodu nebo se smířit s tím, že životní úroveň v důchodu poklesne. Poslankyně Olga Richterová (Piráti) v pořadu Interview ČT24 nastínila další možnosti: „došlápnout si“ na velké korporace, které v Česku neodvádí takové daně, jaké by měly.
8. 2. 2019|