TÉMA

Kahramanmaraş

Tornádo v Turecku zdevastovalo stanový tábor pro oběti zemětřesení, zraněných jsou desítky

Jeden člověk zemřel a pět desítek dalších utrpělo zranění ve čtvrtek kvůli silné bouři doprovázené tornádem, která zasáhla tureckou provincii Kahramanmaraş. Silný vítr u města Pazarcik odnášel střechy a převracel auta. Živel zničil i stanové městečko, v němž žijí lidé, kteří při únorovém zemětřesení přišli o střechu nad hlavou. Podle turecké agentury DHA vichřice zdevastovala na 170 stanů.
21. 4. 2023|

Z ruin po tureckém zemětřesení stále vyprošťují živé, Česko do oblasti pošle zdravotnické vybavení

I 228 hodin po ničivém zemětřesení na jihu Turecka se záchranářům podařilo ze sutin vyprostit živé – v provincii Hatay zachránili ženu i se dvěma dětmi. Úřady současně zastavily padesátku podvodných webů, které se snažily vylákat peníze na pomoc se zvládáním katastrofy. Z Česka do postižené oblasti zamíří v pátek materiální pomoc, zemi naopak opustí tým českých záchranářů.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 17:34|

Ze sutin v Turecku vysvobozují přeživší i po dvou stovkách hodin. Naděje ale s přibývajícím časem klesá

Osm dní po jednom z nejhorších zemětřesení v Turecku a Sýrii záchranáři hovoří o omezení pátracích operací. Šance na nalezení přeživších se totiž každou hodinou tenčí, záchranářům v Turecku se i přesto v úterý brzy ráno podařilo ze sutin vyprostit dospívajícího chlapce a muže, píše agentura Reuters. Celkem během úterý zachránili šest lidí. Zemětřesení si podle oficiálních bilancí v Turecku a Sýrii vyžádalo přes 40 tisíc mrtvých.
14. 2. 2023Aktualizováno14. 2. 2023, 21:18|

Obětí zemětřesení je přes 12 tisíc. V Sýrii jsou pod troskami stovky rodin

Počet potvrzených obětí, které si vyžádalo zemětřesení v Turecku a Sýrii, už přesáhl 12 tisíc. Z toho přes tři tisíce mrtvých je podle odhadů na syrské straně hranice. Do zasažených oblastí dorazil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který potvrdil, že v Turecku zahynulo nejméně 9057 lidí. I po více než padesáti hodinách od ničivých otřesů záchranáři nacházejí v troskách budov přeživší. Na místě jsou také desítky tisíc zraněných.
8. 2. 2023Aktualizováno8. 2. 2023, 21:28|

Zemětřesení zabilo v Turecku a Sýrii tisíce lidí

Počet obětí po zemětřesení o síle 7,8 stupně, které v pondělí brzy ráno zasáhlo Turecko a Sýrii, se blíží čtyřem tisícům. Otřesy byly cítit v jedenácti tureckých provinciích, zraněných je bezmála čtrnáct a půl tisíce. Před polednem navíc oblast zasáhlo druhé mohutné zemětřesení o síle 7,6. Mezinárodní společenství nabízí pomoc, Česko vyslalo hasiče. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil v souvislosti se zemětřesením sedmidenní státní smutek. Komplikací pro záchranné práce jsou následné otřesy a nízké teploty provázené sněžením.
6. 2. 2023Aktualizováno6. 2. 2023, 23:58|