Z ruin po tureckém zemětřesení stále vyprošťují živé, Česko do oblasti pošle zdravotnické vybavení

I 228 hodin po ničivém zemětřesení na jihu Turecka se záchranářům podařilo ze sutin vyprostit živé – v provincii Hatay zachránili ženu i se dvěma dětmi. Úřady současně zastavily padesátku podvodných webů, které se snažily vylákat peníze na pomoc se zvládáním katastrofy. Z Česka do postižené oblasti zamíří v pátek materiální pomoc, zemi naopak opustí tým českých záchranářů.

Počet obětí zemětřesení, které 6. února postihlo jihovýchod Turecka a severozápad sousední Sýrie, vystoupal nejméně na čtyřicet tisíc. V úterý večer turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že v jeho zemi zahynulo kvůli zemětřesení přes 35 400 lidí. V Sýrii vláda a OSN mluví o 5800 obětech, počty jsou ale kvůli občanské válce nejisté.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) jde o nejhorší přírodní katastrofu v oblasti za poslední století. Vláda v Ankaře eviduje celkem 50 576 zřícených či značně poškozených budov – čeká se proto vlna demolic. Rychle k zemi musí podle statiků téměř dvanáct tisíc domů v provincii Gaziantep, bezmála jedenáct tisíc v provincii Hatay a obdobný počet v provincii Kahramanmaras.

Ačkoliv od otřesů uplynul už více než týden, tureckým záchranářům se stále daří nacházet v sutinách živé. Už ráno informovala agentura Reuters, že záchranářům se po 222 hodinách podařilo v provincii Kahramanmaras vyprostit ze sutin živou dvaačtyřicetiletou ženu. Pět hodin na to v téže provincii zachránili z trosek čtyřiasedmdesátiletou ženu a 228 hodin od otřesů osvobodili ze závalu v jihoturecké provincii Hatay v Antakyi ženu a její dvě děti.

Zákroky tureckých úřadů

Vedení tureckých bezpečnostních sil rovněž oznámilo postup proti blíže nespecifikovaným „provokačním příspěvkům“ na sociálních sítích. Ztotožnilo přes šest set lidí a příspěvků, 78 zadrželo a zastavilo také provoz zhruba 50 webových stránek, které z lidí podvodně lákaly příspěvky na pomoc obětem zemětřesení.

Zatímco prezident Erdogan vyzývá obyvatele, aby nevěřili příspěvkům na sociálních sítích, ale jen oficiálním médiím, opozice se obává, že se vláda chystá katastrofu využít pro umlčení svých kritiků. Minulý týden média informovala o zadržení dvou novinářů v Istanbulu a jednoho politologa za „provokační příspěvky“, ve kterých se kriticky vyjadřovali k vládní pomoci obětem zemětřesení.

Česká pomoc

Se zvládáním následků zemětřesení pomáhají i čeští záchranáři. Za celou dobu nasazení v jihotureckém městě Adiyaman z ruin vysvobodili 66 těl a zachránili dva životy. Ve městě jsou podle hasičského mluvčího Jakuba Kozáka některé cesty stále uzavřené a slouží pouze pro záchranné práce nebo odvoz sutin. Elektřina a voda nadále není dostupná.

Pro zajištění bezpečnosti byla ve městě nasazena armáda a policie. „V oblasti bylo zaznamenáno určité napětí. Týmům se doporučuje, aby při provádění průzkumu nebo při práci na sutinách měli rovněž k dispozici tlumočníky či průvodce,“ doplnil mluvčí. Někteří zahraniční záchranáři se z Turecka předčasně stáhli kvůli zhoršení bezpečnostní situace, Češi se do vlasti vrátí v pátek odpoledne.

Česká podpora bude dál pokračovat materiálně, Praha Ankaře pošle zdravotnické vybavení, traumasety či vybavení pro lidi bez přístřeší. Především půjde o materiál ze zásob státních hmotných rezerv. Česká vláda na pomoc Turecku a Sýrii vyčlenila vždy deset milionů korun, v občanských sbírkách se vybralo dalších téměř 85 milionů korun.

Humanitární pomoc pro Sýrii přislíbilo sousední Jordánsko, jehož ministr zahraničí Ajmán Safádí jednal v Damašku se syrským prezidentem Bašárem Asadem. Safádí je prvním jordánským představitelem, který Sýrii navštívil od začátku války v roce 2011, a podle západních agentur jde o známku diplomatického tání mezi Asadem a zbytkem arabského světa.

Do Turecka přijede vyjádřit svou soustrast a solidaritu generální tajemník NATO Stoltenberg, ve čtvrtek se setká s prezidentem a ministrem zahraničí Mevlütem Cavusogluem. Podle deníku Hürriyet se očekává, že navštíví i oblasti postižené zemětřesením.