Obětí zemětřesení je přes 12 tisíc. V Sýrii jsou pod troskami stovky rodin

Události: Počet obětí zemětřesení roste (zdroj: ČT24)

Počet potvrzených obětí, které si vyžádalo zemětřesení v Turecku a Sýrii, už přesáhl 12 tisíc. Z toho přes tři tisíce mrtvých je podle odhadů na syrské straně hranice. Do zasažených oblastí dorazil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který potvrdil, že v Turecku zahynulo nejméně 9057 lidí. I po více než padesáti hodinách od ničivých otřesů záchranáři nacházejí v troskách budov přeživší. Na místě jsou také desítky tisíc zraněných.

Záchranné týmy pracovaly v poškozených oblastech přes noc z úterý na středu ve snaze vyprostit ze sutin budov přeživší katastrofy, jedné z nejsilnějších v oblasti za poslední desetiletí. Šance na záchranu zasypaných jsou ale i vzhledem k mrazivým teplotám stále menší.

Podle Erdogana počet obětí v Turecku vzrostl na 9057. Dohromady se Sýrií, kde počet obětí přesáhl tři tisíce, je mrtvých už více než 12 tisíc. Do záchranných operací se už zapojilo skoro sto tisíc lidí. V Turecku se podle odhadů zřítilo asi šest tisíc budov.

Zprávy ve 12 hodin: Zemětřesení v Turecku a Sýrii (zdroj: ČT24)

Zasažené oblasti v Turecku ve středu navštívil prezident Erdogan. Místní obyvatelé ale podle agentury AFP stále častěji vyjadřují nespokojenost s tím, jak státní instituce řídí pomoc postiženým, a tvrdí, že na některých místech zoufalí lidé čekali na záchranáře i desítky hodin.

Erdogan ve středu připustil, že v prvním dni po katastrofě byly určité problémy ohledně pomoci zasaženým, nyní podle něj záchranné operace běží na plné obrátky. „Nyní bychom měli být jednotní, je čas na solidaritu. Nemohu snést lidi, kteří vedou negativní kampaně pro své politické zájmy,“ uvedl prezident po příjezdu do provincie Hatay.

„Obrovský rozměr toho zasaženého území je jednoduše příčinou toho, že se pomoci na spoustě míst nedostává, nebo se jí dostává k nevoli řady místních pozdě. Jsou tu i různé logistické komplikace,“ sděluje zpravodaj ČT Václav Černohorský, podle něhož kamiony s potřebnou technikou uvázly v zácpách, v zasažených místech se zase nedaří systematicky a rychle prohledat všechny trosky. Někde pracují profesionálové, na řadě míst ale pouze místní.

V Sýrii v oblastech pod kontrolou opozice i vlády zahynulo 2992 lidí. Záchranná organizace známá jako Bílé přilby ve středu informovala o nejméně 1730 mrtvých v oblastech na severozápadě Sýrie, které ovládají povstalci. Zraněných je na pět tisíc lidí. „Očekává se, že číslo významně vzroste, protože pod sutinami jsou stovky rodin, více než 50 hodin po zemětřesení,“ uvedla organizace.

Syrská státní agentura SANA uvedla, že kvůli zemětřesení je bez střechy nad hlavou bezmála 300 tisíc lidí. Podle všeho se ale údaj týká pouze oblastí Sýrie ovládaných vládou, takže celkový počet lidí bez domova bude mnohem vyšší. V oblastech u hranic s Tureckem, které kontrolují povstalci, žije kolem čtyř milionů lidí.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně udeřilo na jihozápadě Turecka nedaleko hranic se Sýrií v noci z neděle na pondělí. Následovaly další otřesy.

Záchrana přeživších

Po více než padesáti hodinách od otřesů záchranáři v Turecku nepřestávají vyprošťovat z trosek budov přeživší. Záchranné akce ale komplikují nízké teploty a mráz. 

Ve městě Kahramanmaras na jihovýchodě země zachránili ve středu tříletého chlapce, v blízkém Adiyamanu desetiletou dívku, napsal deník Hürriyet. Pod troskami zříceného hotelu v provincii Kahramanmaras dokázala přežít osmapadesátiletá žena, jejíž záchranu ukázali reportéři stanice ntv. 

Agentura Anadolu zveřejnila video, na kterém je vidět záchrana dvouměsíčního chlapce Muhammeda v oblasti u města Elbistan. Ze sutin se v noci na středu dostala živá i jeho matka. Podle Anadolu se třiapadesát hodin po otřesech podařilo z trosek pětipatrové budovy v provincii Sanliurfa zachránit také roční dítě.

Úspěchy hlásí i zahraniční záchranné týmy: tomu nizozemskému se od úterního poledne podařilo zachránit sedm lidí, polští záchranáři ve městě Besni našli devět přeživších, a to včetně rodičů se dvěma dětmi a jedné třináctileté dívky.

Zranění, kterých je skoro padesát tisíc, míří k ošetření i do vzdálenějších míst Turecka, například do Istanbulu. Pro letadla převážející zraněné se tam otevřelo Atatürkovo letiště, které se jinak pro civilní dopravu už nepoužívá. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca uvedl, že v deseti provinciích, kde prezident v úterý vyhlásil nouzový stav, bylo zřízeno 77 polních nemocnic.

Čeští hasiči pomáhají v Adiyamanu

Čeští hasiči, kteří v úterý dorazili do Turecka pomáhat, v noci na středu začali vyhledávat zavalené v sutinách ve městě Adiyaman. Podle jejich mluvčího Jakuba Kozáka pracují na místě nepřetržitě. Česko vyslalo do Turecka tým osmašedesáti záchranářů, jehož členy jsou vedle hasičů i lékaři, stavební inženýři či kynologové.

„Krátce po dvaadvacáté hodině vyrazili hasiči do terénu k samotnému vyhledávání zavalených osob. Jejich činnost probíhá nepřetržitě po celou noc, USAR je schopen pracovat ve čtyřiadvacetihodinovém režimu,“ uvedl mluvčí.  

Podle českého ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) je Česko připraveno případně prodloužit pobyt týmu záchranářů. Do země pošle mimo jiné generátory a monitoruje další požadavky. Česko podle něj nezapomíná ani na Sýrii, kam pomoc zamíří přes mezinárodní organizace. V Turecku je také podle ministra stále pohřešována jedna Češka, která tam má trvalý pobyt.

Češi poslali už 42 milionů

Češi pomáhají i ve sbírkách. Na pomoc po zemětřesení poslali už asi 42 milionů, oznámily humanitární organizace jako Člověk v tísni, Charita ČR, ADRA či Český červený kříž. Pomáhá i Ústředí muslimských obcí v České republice. 

„Hned v pondělí jsme vyhlásili veřejnou sbírku mezi muslimy přes naše kanály, je to nejjednodušší způsob pomoci,“ sdělil ČT předseda Ústředí muslimských obcí v Česku Muneeb Alrawi. Zatím se podle něj v brněnské muslimské obci vybraly jednotky tisíc eur. „Snažíme se vybírat i přes ostatní mešity v Česku,“ popisuje. „Jsme rádi, že Česká republika pospíchala na pomoc,“ doplnil Alrawi. 

Pomoc USA a Číny

Pomoc na místo poslala také Čína, která pro Sýrii vyhradila třicet milionů jüanů (v přepočtu zhruba 97,3 milionu korun). Už se zavázala poskytnout první balík pomoci ve výši čtyřiceti milionů jüanů Turecku a do země už dorazil čínský záchranný tým, informovala státní televizní stanice CCTV. Tým čítající dvaaosmdesát lidí dovezl dvacet tun lékařské a další pomoci a vybavení, doprovázejí ho také čtyři psi cvičení na vyhledávání obětí.

Pomoc hodlají poslat také Spojené státy, které zdůraznily, že budou spolupracovat jen se syrskými nevládními organizacemi a pomoc bude určená výhradně „syrskému lidu, nikoli vládě v Damašku“, kterou Washington neuznává. Do Turecka už poslaly dva záchranné týmy čítající celkem 158 lidí a dvanáct psů. S sebou přivezly také 77 tun specializovaného vybavení.