TÉMA

Vikingové

Biologové pozorovali leviatana mezi medúzami. Desetimetrový tvor žije v hlubinách u Antarktidy

Vědcům se podařilo získat záběry tvora, kterého zatím měli šanci vidět v přirozeném prostředí jen výjimečně. Pro jeho výzkum využili miniponorky.
18. 2. 2023|

S vikingy do Británie připluli psi a koně. Nájezdníci je měli rádi, naznačila analýza kostí

Vikingové, kteří se plavili ze Skandinávie do Británie, s sebou podle analýzy kostních pozůstatků přivezli koně, psy a možná i prasata. Vědci přitom dříve předpokládali, že po připlutí kradli zvířata z vesnic. Informoval o tom server BBC News, podle kterého nové nálezy poskytují důkazy, že tito Seveřané měli ke zvířatům blízký vztah a cestovali s nimi.
6. 2. 2023|

Kláštery dokázaly odolat vikingům. Archeologové popsali příběh jednoho, který vydržel celé století

Archeologové dospěli k závěru, že anglosaské kláštery byly vůči útokům vikingů odolnější, než dosud předpokládali. A to přesto, že opatství ležela přímo v centrech pozornosti námořních nájezdníků.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 06:40|

Vikingové cestovali do Ameriky už od roku 1021. Vědci to prokázali zatím nejpřesnějším datováním

Vikingové se nacházeli na americkém kontinentu kolem roku 1021. Uvádí to nový výzkum, který vedli badatelé z nizozemské univerzity v Groningenu, informovala agentura AFP. Vědci využili novou výzkumnou metodu, která jim umožnila přesnější datování než obvyklý postup za použití uhlíku C14.
21. 10. 2021|

Vikinská společnost byla mnohem rozmanitější. Výzkum ničí legendy o blond pirátech ze Skandinávie

Nájezdníci, piráti a válečníci –⁠ učebnice dějepisu nás učily, že vikingové byli brutální zabijáci, kteří po moři vyráželi ze Skandinávie, aby drancovali a plenili Evropu. Teď ale vědci pomocí moderních metod sekvenování DNA na více než 400 vikinských kostrách z archeologických nalezišť v Evropě a Grónsku ukázali poněkud jiný pohled na tyto válečníky. Výsledky jsou natolik nové a do značné míry nečekané, že určitě přepíší učebnice dějepisu –⁠ a možná i podobu televizních seriálů.
22. 9. 2020|

Na zámku v Oslavanech vzniká replika vikinské lodi. Podle původních plánů a pomocí sekery a dláta

Repliku lodi, kterou používali Vikingové ve 12. století, staví nadšenci na zámku v Oslavanech na Brněnsku. Plány získali z dánského muzea Roskilde, to jako jediné na světě vystavuje zbytky originálů středověkých plavidel. Příští rok by na hotové lodi chtěli vyrazit na vodní plochy u nás i do zahraničí.
18. 8. 2020|

Vikingy z Grónska vyhnal nedostatek mrožů, uvádějí vědci

Za odchodem Vikingů z Grónska v 15. století možná nestálo pouze ochlazování klimatu, jak se dosud soudilo, ale i nadměrné lovení mrožů. Vikingové jich zabili tolik, že se tamní populace ploutvonožců ocitla až na pokraji vyhynutí. Při výzkumu, jehož výsledky byly zveřejněny v odborném časopise Quarternary Science Reviews, k tomu dospěl tým vědců ze Skandinávie a Velké Británie.
7. 1. 2020|

„Okradli jste britskou veřejnost.“ Soud potrestal mnohaletým vězením hledače pokladů, kteří zatajili mince a šperky z doby vikinské invaze

Vysoké tresty vězení uložil britský soud dvěma amatérským hledačům pokladů. Layton Davies a George Powell objevili v roce 2015 ve střední Anglii pomocí detektorů kovu šperky a mince z doby, kdy Anglosasové bojovali s Vikingy. Nálezci ale objev zatajili a rozhodli se jej zpeněžit. Powella kvůli tomu poslal soud na deset a Daviese na 8,5 roku za mříže. Potrestáni byli také dva překupníci.
25. 11. 2019|

Jako legendární valkýry. Vikinské ženy byly podle výzkumu vysoké, silné a dobře živené

Vikinská společnost byla více rovnostářská, co se týká postavení mužů a žen, než se doposud předpokládalo. Zejména pokud se situace porovnává s ostatními evropskými zeměmi té doby.
4. 11. 2019|

Za hněvem vikinských berserků mohla být konzumace toxického plevele, naznačuje výzkum

Vikinští válečníci se podle legend dokázali změnit v takzvané berserky – zuřivé bojovníky silné jako medvědi a necítící bolest. Tomuto stavu se říkalo berserkergang a vědci tvrdí, že nyní konečně ví, jak to vikingové dokázali.
3. 10. 2019|

Ulovit polární záři, projít se po „karibské“ pláži. Magické Lofoty a nedotčená Senja jsou ráj severu

Minimum turistů, rozeklané hory a čisté moře. To vše nabízejí severonorské Lofoty a Senja, magické ostrovy za polárním kruhem, které uhranou nedotčenou přírodou. Na road trip do severského ráje se autorka vydala hlavně kvůli túrám s neuvěřitelnými panoramaty, ale také tajuplné polární záři. A zadařilo se.
20. 9. 2019Aktualizováno20. 9. 2019, 16:26|

V jihovýchodním Norsku archeologové našli vikinskou pohřební loď

Pravděpodobné pozůstatky vikinské pohřební lodi ukryté pod zemí odhalili archeologové na jihovýchodě Norska. Informovala o tom norská veřejnoprávní televize NRK.
25. 3. 2019|