Biologové pozorovali leviatana mezi medúzami. Desetimetrový tvor žije v hlubinách u Antarktidy

Vědcům se podařilo získat záběry tvora, kterého zatím měli šanci vidět v přirozeném prostředí jen výjimečně. Pro jeho výzkum využili miniponorky.

Talířovka bájná je opravdu takřka bájný tvor. Věda ji sice popsala už roku 1910, ale od té doby ji měli biologové šanci pozorovat jen asi stokrát, většinou nepříliš detailně.

Tentokrát ale uspěli a díky miniponorkám, které se potopily do temných ledových hlubin u antarktických břehů, získali exkluzivní záběry tvora, který může dorůst velikosti až deset metrů.

Výzkum proběhl na začátku loňského roku, vedli ho experti z Norského polárního institutu, kteří výsledky popsali v odborném žurnálu Polar Research.

Do antarktických vod se ponořili v rámci expediční mise Viking Octantis, v níž zkoumali oceán z palub miniponorek. Díky nim se dokázali dostat mnohem blíže ke zvířatům, která se k hladině ani nepřibližují. Předpokládá se, že tyto obří medúzy se ponořují do hloubky až 6600 metrů.

Temné medúzy pod bílým ledem

V tomto případě se ale talířovky bájné vyskytly mnohem výš, ponorné čluny na ně narazily v hloubce pouhých 80 až 200 metrů. Živí se tam jak drobnými rybkami, tak i planktonem. Největší část jejich těla tvoří čtyři chapadla, ale i zvon je obrovský, může měřit v průměru až metr.

Podle autorů výzkumu jde o jedinečnou zkušenost; až doposud se totiž vody u Antarktidy zkoumaly především na úrovni do padesáti metrů pod hladinou a miniponorky se příliš nevyužívaly. Tato expedice podle nich jasně prokázala, že je to možné a že využití těchto strojů v náročných podmínkách funguje skvěle a může přinést spoustu nových poznatků o hlubinách, které lidstvo zná méně než povrch Měsíce.