Na zámku v Oslavanech vzniká replika vikinské lodi. Podle původních plánů a pomocí sekery a dláta

Repliku lodi, kterou používali Vikingové ve 12. století, staví nadšenci na zámku v Oslavanech na Brněnsku. Plány získali z dánského muzea Roskilde, to jako jediné na světě vystavuje zbytky originálů středověkých plavidel. Příští rok by na hotové lodi chtěli vyrazit na vodní plochy u nás i do zahraničí.

Převlečeni za Vikingy a Slovany brázdili nadšenci z Brněnska na dřevěných lodích Baltské moře už pětkrát. Teď se rozhodli postavit vlastní plavidlo. Téměř osmimetrová replika lodi, na které Seveřané v polovině dvanáctého století jezdívali například rybařit, vzniká v prostorách oslavanského zámku.

Dehet a ovčí vlna jako izolace

„Loď Gislinge našli archeologové při výkopových pracích, zrekonstruovali ji pak v Roskildském muzeu. My jsme od nich získali plány. Jsou v nich dopodrobna uvedené veškeré úhly, míry,“ řekl iniciátor stavby Daniel Juríček.

Vrtačku nebo motorovou pilu použijí pro urychlení jen výjimečně. Postupem i materiály se vrací o devět set let zpět. „Samotný spoj je namazaný klasickým borovicovým dehtem. Do něj se vkládá ovčí vlna. Zkusili jsme používat brusky a další moderní nástroje, ale zjistili jsme, že nejlepší je používat dláto a sekeru,“ popsal Daniel Juříček.

Premiéru bude mít loď na Dalešické přehradě

Jeho kamarád a spolutvůrce lodi, Roman Vrána pracuje v IT firmě. Manuální práce je pro něj, jak sám říká, relax. „Člověk má takové to chlapské ego, když mu něco vzniká pod rukama. Je paráda objevovat to, co možná bylo někdy zapomenuté a přijít si na to sám,“ řekl.

Až bude loď hotová, chtěli by ji stavitelé vyzkoušet například na Dalešické přehradě. Do budoucna ale plánují i cestu na slovansko-vikinský festival u Baltského moře.